Godt grønt nyt til de danske forbrugere. Indholdet af din indkøbskurv og maden på tallerken, er nemlig med stor sandsynlig blevet lidt grønnere. Det skyldes, at Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) år efter år, støtter en lang række projekter, der skal gøre dansk landbrug- og fødevareproduktion mere bæredygtig og klimavenlig.
Senest har GUDP sendt knap 130 millioner kroner afsted til 17 projekter, og nu åbnes der så op for en ny ansøgningsrunde til en pulje på 100 millioner kroner. Ansøgningsrunden starter i dag, den 16. december og løber frem til 19. februar 2026.
”Den danske fødevareproduktion skal tilpasses til fremtidens behov. Det nødvendiggør en omstilling til en mere klima- og miljøvenlig produktion, der er økonomisk bæredygtig, så forbrugerne også i fremtiden kan få gode danske råvarer og fødevarer på tallerkenen. Det forsøger vi i GUDP at understøtte, ved at yde tilskud til en lang række projekter, der kan bidrage til, at den danske fødevaresektor bliver mere bæredygtig og fremtidssikret,” fortæller formand for GUDP, Mikael Thinghuus.
Fokus på projekter med dobbelt bundlinje
I denne ansøgningsrunde har GUDP-bestyrelsen særligt fokus på projekternes ”dobbelt bundlinje”. Det er projekter, der både har en grøn gevinst på ét eller flere af GUDP´s grønne indsatsområder, men som også bidrager til sorte tal på bundlinjen hos virksomhederne – eller som er til økonomisk gavn for samfundet generelt.
”Den grønne omstilling af fødevaresektoren handler ikke kun om, at vi skal sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion, men også om at styrke fødevaresektorens konkurrenceevne gennem innovation. Vi kan lave nok så mange grønne løsningerne, men stækkes sektorens konkurrenceevne er vi lige vidt, og derfor er det vigtigt, at vi har fokus på både den klimamæssige- og økonomiske bæredygtighed”, fortæller Mikael Thinghuus.
Er du interesseret i at høre mere om GUDP - eller har du en god, grøn projektidé? Så afholder GUDP-sekretariatet informationsmøde den 7. januar klokken 10:00.
Link til GUDPs informationsmøde.
Link til seneste tilsagnskatalog fra GUDP.
Det har GUDP tidligere støttet
Projektet Svampemad
I 2022 modtog projektet Svampemad, med Aalborg Universitet i spidsen, 9.078.087 kroner til udvikling af en ny proteinholdig fødevareingrediens, produceret af et restprodukt fra ølproduktion kaldet mask. I Danmark producerer vi omkring 120.000 tons mask om året i forbindelse med bl.a. ølbrygning og på EU-plan mere end 4 millioner tons.
Ingrediensens ville kunne bruges i produktionen af plantebaserede fødevarer, hvor der er brug for alternative kilder til protein, som ikke stammer fra den animalske fødevareproduktion.
Projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2025.
Projektet SowSolution
I 2023 modtog projektet SowSolution, med Aarhus Universitet som hovedansøger, 8.089.251 kroner, til udvikling af et nyt diagnostisk værktøj og behandling af mælkemangel hos søer i de danske svinestalde. Det vurderes, at op mod 460.000 pattegrise hvert år dør, pga. mælkemangel hos søer, men lykkedes projektet, kan det antal muligvis reduceres kraftigt, til gavn for dyrevelfærden.
Projektet løber frem til august 2027.
Projektet Præcitræ
I 2024 har projektet Præcitræ, med Danske Juletræer som hovedansøger, modtaget 8.184.800 kroner i tilsagn fra GUDP. Projektet vil med drone-baserede målinger af insektskader og vækst i juletræer præcisionssprøjte og gøde. Det skal sikre en minimering af spredningen af unødige næringsstoffer og brug af insekticider, og dermed gøre de danske juletræer endnu grønnere. Projektet forventer at kunne minimere brugen af bl.a. insekticider med mellem 60 og 70 procent.
Projektet løber frem til juli 2028.