I Danmark og EU er der særlige krav og regler, hvis man producerer læggekartofler. Kravene og reglerne skal sikre, at læggekartoflerne er sunde og frie for uønskede sygdomme og skadegørere.
Alle læggekartofler, der produceres og handles i EU, skal være certificeret. Certificeringsmærket attesterer, at læggekartoflerne overholder Danmarks og EU's krav og tolerancer til sygdomme og skadegørere. Certificeringen sker efter kontrol med kvalitet og sundhed af læggekartoflerne, som udføres af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen efter gældende bekendtgørelse om læggekartofler og avl af konsumkartofler.
Som læggekartoffelavler i Danmark, skal du være autoriseret af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Bliv autoriseret til at avle og sorterer læggekartofler
Årshjul ved avl af læggekartofler
Kontrollen med avl af læggekartofler strækker sig over hele avlssæsonen. Inden en mark kan godkendes til avl af læggekartofler, skal den findes fri for kartoffelcystenematoder. Det sker ved, at tage jordprøver og analyserer dem.
Anmeld dine marker til jordprøvetagning forud for avl af læggekartofler
Når marken er godkendt til avl af læggekartofler, skal den anmeldes til marksyn.
Anmeld dine marker til marksyn ved avl af læggekartofler
Marksynet er er kontrol af kartoffelplanterne under vækst.
Når planterne er visnet ned udtages der knoldprøver til analyse for virus, og bakterioser.
Undersøgelse af knolde fra læggekartofler
Som sidste led inden læggekartoflerne sælges, bliver partierne visuelt synet.
Partikontrol af certificerede kartofler