Straksregulering nr. 12, 2025 – om vilkår gældende for tobisfiskeri i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat fra 1. april 2025

01-04-2025

Fiskerimuligheder for tobis i 2025 og disses fordeling på forvaltningsområder og formål:

Danmark forventes i 2025 tildelt samlede fiskerimuligheder for tobis i Nordsøen (EU-zone), og i Skagerrak og Kattegat (EU-zone) på 102.629 tons. De samlede danske fiskerimuligheder for tobis forventes fordelt som følger på forvaltningsområder, som de er defineret i henhold til bilag III i Rådets forordning (EU) Nr. 2025/202 af 30. januar 2025 med senere ændringer:

Område 1r:                                      66.016 tons

Område 2r:                                     36.509 tons

Område 3r:                                               0 tons   

Område 4:                                                 0 tons

Område 5r:                                                0 tons

Område 6:                                             104 tons

Område 7r:                                                0 tons

Dertil kommer forventede overførsler fra 2024 til 2025, der udgør 11.078 tons i område 1r, 3.280 tons i område 2r og 14 tons i område 6.

Det er ikke tilladt for danske fartøjer i 2025 at fiske tobis i norske farvande og i UK-farvande samt i EU-farvande i område 3r.

Generelle vilkår for deltagelse i tobisfiskeriet i 2025:

  1. Fartøjet skal have en tilladelse nr. 1138 (IOK) eller tilladelse nr. 1238 (tobis på rationsvilkår).
  2. Fiskeri med tobisredskaber kan tidligst indledes fra det tidspunkt, hvor fartøjet er optaget på tilladelse nr. 1138, dog tidligst 1. april 2025, eller tilladelse nr. 1238, dog tidligst 14. april 2025.
  3. Fartøjer med en længde overalt på 12 meter og derover, der deltager i fiskeriet efter tobis, skal for hvert slæb i fartøjets E-logbog angive position og tidspunkt for henholdsvis udsætning og bjærgning af redskab samt skøn over den ombordtagne mængde. Disse oplysninger skal opdateres ved afslutning af hvert slæb og umiddelbart derefter sendes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
  4. Alle positionsmeldinger fra fartøjets fartøjsovervågningsenhed vil blive stillet til rådighed for DTU Aqua i den periode, fartøjet deltager i tobisfiskeriet.
  5. Fartøjer, der fisker tobis i område 6, skal udtage en prøve pr. slæb.

Fartøjer, der i område 1r (EU-zone) eller 2r udøver fiskeri på Individuelle Overdragelige Kvoteandele (IOK), skal udtage en prøve pr. dag.

Fartøjer, der i område 1r og 2r udøver fiskeri på rationsvilkår, skal udtage to prøver pr. kalenderuge.

Prøverne udtages efter retningslinjer givet af DTU Aqua og skal afleveres ved landing sammen med oplysninger om slæbets position, varighed og skønnet fangstmængde i det slæb, hvor prøven er taget.  

  1. Fartøjer, der fisker tobis, må kun udøve fiskeri i ét forvaltningsområde pr. fangstrejse.
  2. På fangstrejser, hvor der medbringes redskaber med en maskestørrelse under 16 mm, er det ikke tilladt at udøve fiskeri efter andre arter end tobis.
  3. Efter ansøgning kan ejere af fartøjer, der udøver tobisfiskeri på tilladelse nr. 1138 og tilladelse nr. 1238 i Nordsøen, opnå tilladelse til på samme fangstrejse at medbringe redskaber til fiskeri af tobis og redskaber til fiskeri af brisling.
  4. Fartøjer, der fisker tobis, må maksimalt have 10 % bifangst af andre kvoterede arter pr. fangstrejse. Hvis denne bifangstgrænse overskrides ved 2 fangstrejser i træk eller 3 gange i alt, kan fartøjet forblive i havn i 15 dage umiddelbart efter den sidste landing. Såfremt fartøjet ikke forbliver i havn i 15 dage, medfører det inddragelse af fartøjets industritilladelse i en halv måned med tilsvarende fradrag af årsmængder.
  5. Deltagelse i tobisfiskeriet i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat er betinget af, at positionsmeldinger fra fartøjets overvågningsenhed afgives med halvtimes interval og ikke som normalt timeinterval. Det påhviler fartøjsføreren at sikre, at dette er tilfældet på alle fangstrejser, hvor fartøjet fisker efter tobis.

Ansøgning om tilladelse til tobisfiskeri:

Ejere af danske fartøjer, der ønsker at deltage i tobisfiskeri i 2025, skal indsende ansøgning herom til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Fartøjer, der disponerer over individuelle overdragelige kvoteandele (IOK) for tobis og har modtaget tilladelse nr. 1138, er automatisk tilmeldt tobisfiskeriet i område 1r og 2r.                

For fartøjer, der opfylder betingelserne for at kunne deltage i rationsfiskeri efter tobis, og som ønsker tilladelse til fiskeriet (tilladelse nr. 1238) fra start den 14. april 2025, skal ansøgningen være Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i hænde senest tirsdag den 8. april 2025. Ansøgninger, der indsendes senere, vil blive ekspederet løbende.

Ejere af fartøjer, der ønsker tilladelse til at medbringe, lande og fiske tobis i Kattegat område 6 (tilladelse nr. 1338), skal indsende ansøgning om dette til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Ansøgningen skal være Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i hænde senest tirsdag den 8. april 2025. Såfremt Landbrugs- og Fiskeristyrelsen modtager flere end 3 ansøgninger om fiskeri i Kattegat område 6, vil der blive trukket lod blandt de ansøgere, der opfylder betingelserne.

Alle ansøgninger skal sendes til tilladelse@lfst.dk.

Rationsfiskeri for tobis i Nordsøen og Skagerrak i forvaltningsområderne 1r og 2r:

Der vil gælde følgende vilkår for rationsfiskeri af tobis, når fiskeriet åbnes den 14. april 2025:

Der afsættes jf. § 97, stk. 1 og i henhold til bilag 2, kolonne H, i Reguleringsbekendtgørelsen en samlet mængde på 15.000 tons til rationsfiskeri. De 15.000 tons fordeles således, at 1.500 tons afsættes til forvaltningsområde 1r og 13.500 tons afsættes til område 2r.               

Når 60 % af den, jf. ovenstående fordeling, afsatte mængde i forvaltningsområde 1r på 1.381 tons er opfisket svarende til 828 tons, udsender Landbrugs- og Fiskeristyrelsen stop for fiskeri med udgangen af den igangværende kalenderugeration. Den resterende mængde fordeles efter ansøgning ligeligt til ejere af fartøjer, der har landet tobis fra forvaltningsområde 1r, jf. den udsendte straksregulering om stop for fiskeri.

Når 70 % af den, jf. ovenstående fordeling, afsatte mængde i forvaltningsområde 2r på 13.500 tons er opfisket svarende til 9.450 tons, udsender Landbrugs- og Fiskeristyrelsen stop for fiskeri med udgangen af den igangværende kalenderugeration. Den resterende mængde fordeles efter ansøgning ligeligt til ejere af fartøjer, der har landet tobis fra forvaltningsområde 2r, jf. den udsendte straksregulering om stop for fiskeri.

Fartøjer, der fisker tobis på rationsvilkår, må maksimalt fiske, medbringe og lande 150 tons i 1r og 100 tons tobis i 2r pr kalenderuge – i begge tilfælde inkl. bifangster af alle arter.

Tobis, inkl. bifangster af alle arter, der landes i en given rationsperiode, afskrives på denne periodes ration. Den gældende kalenderugeration kan overskrides med op til 10 %.

Såfremt den gældende perioderation overskrides med op til 10 %, fratrækkes den overskredne mængde i rationen for den efterfølgende reguleringsperiode. Der må ikke indledes nye fangstrejser inden for en reguleringsperiode, når perioderationen er opfisket. Det er dog tilladt at indlede fangstrejser på den næste kalenderugeration, fredagen inden perioden starter.

Fartøjer, der ikke er i besiddelse af IOK af tobis, kan i perioden fra den 1. april til og med 13. april 2025 leje årsmængder af tobis og fiske disse på IOK-vilkår på tilladelse nr. 1138 og fortsat opnå tilladelse til fiskeri af tobis på rationsvilkår tilladelse nr. 1238 eller 1338 fra 14. april 2025.

Fartøjer, der har deltaget i rationsfiskeriet efter tobis på tilladelse nr. 1238, kan efter overdragelse af årsmængde til fartøjet eller individuelt kvotebytte jf. reguleringsbekendtgørelsens § 60 tobis efterfølgende ikke få udstedt tilladelse til fiskeri af tobis på rationsvilkår (tilladelse nr. 1238).   

Fartøjer, der har en rationstilladelse til fiskeri af tobis tilladelse nr. 1238, må i tilladelsesperioden kun udøve fiskeri med redskaber med en maskestørrelse på 16 mm og derunder.

For at kunne deltage i tobisfiskeriet på rationsvilkår skal fartøjet have en tilladelse (nr. 1238). Hvis der er tildelt IOK på tobis til et fartøj, må fartøjet som identificeret ved EU-identifikationsnummer ikke anvendes til fiskeri af tobis på rationsvilkår, jf. reguleringsbekendtgørelsens § 94, stk.1. Disse begrænsninger gælder også for fartøjer med genanvendt tonnage fra fartøjer, der har overdraget IOK, jf. reguleringsbekendtgørelsens § 94, stk. 3.

Fiskeri af tobis i Nordsøen og Skagerrak i forvaltningsområderne 1r og 2r for fartøjer med individuelle overdragelige kvoteandele:

Fartøjer med individuelle overdragelige kvoteandele (IOK) for tobis vil kunne påbegynde tobisfiskeri fra den 1. april 2025 i forvaltningsområderne 1r og 2r i EU-zone.

Fartøjer, der disponerer over IOK for tobis i EU-farvande i Nordsøen og Skagerrak, jf. Landbrugs- og Fiskeristyrelsens tilladelse nr. 1138, må i 2025 maksimalt fiske, medbringe og lande den mængde tobis i tons, de er tildelt pr. forvaltningsområde justeret for evt. registrerede overførsler.

Følgende mængder vil blive lagt til grund ved tildeling af årsmængde til fartøjer med IOK i de respektive forvaltningsområder jf. reguleringsbekendtgørelsens § 4, stk. 1 og i henhold til bilag 2, kolonne D.

1r:    71.858 tons.

2r:   24.299 tons.

Tobisfiskeri i Kattegat (forvaltningsområde 6):

Der vil fra den 15. april 2025 blive åbnet for et fiskeri inden for en samlet mængde på 118 tons. 

Tobisfiskeri i Kattegat kan i 2025 kun udøves af fartøjer, der har en tilladelse hertil (tilladelse nr. 1338). Der udstedes tilladelse til fiskeri af tobis i Kattegat område 6 til max. 3 fartøjer. Betingelsen for at opnå tilladelse er, at ansøger med fartøjet har udøvet fiskeri i Kattegat i 2022-2024.

Såfremt Landbrugs- og Fiskeristyrelsen modtager mere end 3 ansøgninger om fiskeri i Kattegat område 6, vil der blive trukket lod blandt de ansøgere, der opfylder betingelserne. 

Denne straksregulering er udstedt i medfør af reglerne i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris bekendtgørelse nr. 1430 af 5. december 2024 om regulering af fiskeriet § 17.

 

Straksreguleringen træder i kraft den 1. april 2025 og er gældende til og med 31. december 2025, med mindre andet fastsættes.