Tyresæd
I statens genbank bliver der blandt andet opbevaret sæd fra de gamle bevaringsværdige kvægracer.
Du kan se hvilke tyre indenfor de enkelte racer, vi opbevarer sæd for, samt om det er muligt at få udleveret sæd for den pågældende tyr her:
Oversigt over beholdning i genbanken
Bestilling af tyresæd
Hvis du ønsker at benytte tyresæd fra Genbanken til dine avlsdyr, skal du bestille tyresæden via Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Dine avlsdyr skal opfylde de samme betingelser for racerenhed, som der stilles for at opnå dyretilskud.
Du kan se betingelserne i tilskudsguiden:
Tilskud til bevaring af gamle danske husdyrracer
Du skal sende din bestilling til bevaringspostkassen@lbst.dk.
I din bestilling skal du oplyse:
- Navn
- CHR-nummer
- Race
- Hvilke(n) tyr(e) du ønsker at anvende
- Stambogsnummer
- Antal doser
- Evt. hvornår tyresæden forventes anvendt
- Bemærk, at sæden kun må anvendes på renracede dyr.
Herefter behandler Landbrugs- og Fiskeristyrelsen din bestilling, og hvis denne godkendes, sender styrelsen sin tilladelse til udlevering til VikingGenetics.
VikingGenetics distribuerer tyresæden til din lokale inseminør, hvis du ikke selv har en beholder til tyresæden. Tyresæden er gratis, men VikingGenetics tager 50 kr./dose for håndtering og 150 kr. for distribution.
Bemærk, at VikingGenetics kun distribuerer tyresæd hver 14. dag, så sørg derfor for at foretage din bestilling i god tid.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen afholder sig fra at udlevere følgende tyresæd:
- Tyresæd, som der under 100 doser tilbage af, medmindre Bevaringsudvalget indstiller hertil.
- Tyresæd, som er klausuleret - dvs. produceret før 1991 og ikke sundhedstestet i overensstemmelse med med gældende anbefalinger.
- Tyresæd, som er dødt, jf. evt. laboratorietests.
Tyresæd produceret før 1991 vil i nogle tilfælde blive udleveret med forbehold for bakterieindhold og med information om evt. test af recipienter for enzootisk leukose virus.
Nye tyre
Bevaringsudvalget indstiller løbende tyre til sædproduktion til Genbanken.
Hvis du vurderer, at du har en tyr, som Bevaringsudvalget kunne have interesse i at bevare, skal du sende oplysninger om tyren - herunder stamtavle - til Bevaringsudvalget (bevaringspostkassen@lbst.dk).
Sæd til ikke-renracede hundyr
Hvis du ønsker at anvende sæd fra genbanken til hundyr, der ikke er renracede, skal du sende en ansøgning til Bevaringsudvalget (bevaringspostkassen@lbst.dk). I ansøgningen skal fremgå klart til hvilke hundyr, du ønsker at anvende sæden, og hvorfor du ønsker at anvende netop denne sæd. Du skal desuden vedlægge stamtavler for hundyrene.
Klausuleret tyresæd m.m.
Det fremgår af ovenstående liste, hvis en tyr er klausuleret eller hvis det af anden årsag ikke er muligt at få udleveret sæd fra den pågældende tyr.
Tyre, hvor der er mindre end 100 doser sæd tilbage, ligesom tyre, hvor sæden er tappet før 1991, og derfor ikke er sundhedstestet eller hvor sæden er dødt udleveres ikke. Sæd fra krydsningstyre udleveres heller ikke.
Sæden fra disse tyre opbevares primært i genbanken for at sikre generne for eftertiden, men også for at kunne anvendes i forskning og lignende.
Det er ikke muligt at få udleveret sæd til almindelig avl fra tyre, der er klausuleret.
Hvis du ønsker at få udleveret sæd fra en klausuleret tyr, skal du derfor sende en ansøgning til Bevaringsudvalget (bevaringspostkassen@lbst.dk), hvor du begrunder, hvorfor du lige netop skal bruge sæd fra denne tyr og ikke kan bruge sæd fra en af de ikke-klausulerede tyre.
Stamtavler og lignende
Stamtavler for Jyske Kvæg (tyre)
Stamtavler for SDM (tyre)
Stamtavler for RDM (tyre)
Afstamning på tyre i Genbanken - RDM
Avlsmatadorer RDM
Embryoner o.l.
I genbanken bliver der også opbevaret andet genetisk materiale end sæd. For eksempel er der en lille beholdning af kvægembryoner. Disse opbevares i genbanken for at sikre generne for eftertiden, men også for at kunne anvendes i forskning og lignende.
Det er ikke muligt at få udleveret embryoner til almindelig avl.
Hvis du ønsker at få udleveret embryoner, skal du derfor sende en ansøgning til Bevaringsudvalget (bevaringspostkassen@lbst.dk), hvor du begrunder, hvorfor du lige netop skal bruge dette genmateriale fremfor at avle på levende dyr eventuelt med sæd fra genbanken.
Bemærk, at hvis du bruger en rugemor for et embryon, vil rugemoren ikke være berettiget til dyretilskud, hvis hun ikke overholder betingelserne for renracet avl - heller ikke selvom afkommet er 100 procent renracet.
Beholdninger af kvægembryoner