Produktion og omsætning af planter og planteformeringsmateriale

Der er en række krav til plantesundhed og kvalitet, når planter til plantning samt visse frø og planteprodukter bliver købt og solgt i EU's indre marked.

Når planter til plantning, samt visse frø og planteprodukter omsættes i EU's indre marked, skal de være fri for plantekarantæneskadegørere og skadegørere omfattet af hasteforanstaltninger.

Afhængig af om det er frugtplanter, prydplanter eller grøntsagsplanter skal de også være fundet fri for såkaldte regulerede ikke-karantæneskadegørere (RNQP'er). Målet er at forhindre, at skadegørerne spredes i EU med plantematerialet.

Formeringsmateriale og frugtplanter/grøntsagsplanter, der skal videredyrkes i andre virksomheder, skal være praktisk taget fri for andre skadegørere, der kan påvirke planternes kvalitet og anvendelighed. Sundt plantemateriale af god kvalitet er nemlig en forudsætning for en rentabel produktion. 

Planteskadegørere der ikke må være på dine planter

Du finder en samlet beskrivelse af de krav, som du skal overholde som producent eller omsætter af planter til plantning, der skal omsættes i EU's indre marked i Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ´Vejledning til producenter og omsættere af planter til plantning m.m.´

Vejledningen til producenter og omsættere af planter til plantning m.m. om reglerne for plantesundhed og -kvalitet

I Danmark skal alle, der producerer planter til plantning til professionel anvendelse, være registreret i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Det gælder også for formeringsmateriale, samt færdigvarer klar til salg til den endelige forbruger.

Virksomheder skal også registreres i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvis de ikke selv producerer, men

  • omsætter planter og formeringsmateriale herunder prydplantefrø og frugtplantefrø
  • omsætter citrusfrugter med blade og stilke
  • omsætter via internettet til den endelige forbruger, hvis der leveres med 3. mand (fx via posttjenester eller fragtmand).

Bliv registreret som producent og omsætter

Bliv udmeldt som producent og omsætter

Ændring af virksomhedsstatus

EU har fælles regler for den plantesundhedskontrol, der skal udføres hos omsættere og producenter af planter og som er forudsætningen for, at planterne kan forsynes med et plantepas og omsættes i EU.

Der er også fælles regler for kvalitetskontrollen af formeringsmateriale af frugtplanter, grøntsagsplanter og prydplanter m.m., der er forudsætningen for at kunne udstede et leverandørdokument på planterne.

Kontrollen udføres minimum en gang om året. Hyppigheden tilpasses de plantesundhedsmæssige risici, som vurderes ud fra virksomhedens aktiviteter. Producenter skal indberette en række oplysninger om deres produktion, de danner grundlag for risikovurderingen.

Risikobaseringen af kontrollen og indberetning af produktionsoplysninger

Virksomheder, der omsætter planter, men ikke har behov for at udstede plantepas eller leverandørdokument, skal også være registreret, men vil kun modtage kontrol stikprøvevis.

Producenter skal være opmærksomme på, om de producerede planter og frø skal afsættes til lande udenfor EU, med specielle krav til den officielle kontrol, der skal være udført under produktionen af planterne.

Producenter af planteskoleplanter skal også være opmærksomme på, om importlandet kræver, at planterne er dyrket på et produktionssted, der er fundet fri for kartoffelcystenematoder. I givet fald skal virksomheden opnå en særlig godkendelse som ”KCN-fri-planteskole”.

Hold øje med de kritiske punkter

Hvis du omsætter og producerer planter til plantning, og derfor skal udstede plantepas ved salg, skal du identificere de kritiske punkter af relevans for plantesundheden og føre tilsyn ud fra dem løbende. Gennemførte tilsyn og resultatet heraf skal noteres og dokumentationen gemmes i 3 år.

Krav til brugen af plantepas

Hvis du omsætter og producerer planter til plantning, og derfor skal udstede plantepas ved salg, skal du også opfylde en række forpligtelser for at sikre kvalitet og identitet. Du skal eksempelvis:

  • udpege en kontaktperson til den løbende kontakt med Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
  • have en ajourført plan for identifikation og overvågning af de kritiske punkter i produktionsprocessen
  • føre tilsyn med planterne
  • føre regnskab med køb, salg og produktion af planter
  • gemme skriftlige reklamationer.

Se de specifikke krav til de enkelte kategorier i bilag 4 til de respektive bekendtgørelser.

Som producent eller omsætter af planter i Danmark/EU skal du kende de krav til plantesundhed og kvalitet, som planterne skal opfylde inden salg. Du skal også kende kravene til mærkning og sporbarhed af salgsenhederne. Hvis du skal godkendes til at udstede plantepas, skal du have dokumenteret din viden, hvilket du kan gøre ved at gennemgå Landbrugs- og Fiskeristyrelsens e-Dokumentation i vores platform Phytodok.

Dokumentér din virksomheds viden om plantesundhed

Plantesundhed

Alle planter skal være fri for:

  • karantæneskadegørere
  • skadegørere omfattet af hasteforordninger og
  • regulerede ikke-karantæneskadegørere (RNQP’er). De skal være fundet fri for de RNQP’ere, der er listet for hhv. frugtplanter, prydplanter, grøntsagsplanter og forstplanter.  

Planteskadegørere der ikke må findes på dine planter

Lister over EU regulerede skadegørere findes i bilagene til EU's beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere

Kvalitet

Formeringsmateriale af frugtplanter (inkl. frø), prydplanter (inkl. frø) og grøntsagsplanter, samt færdige frugtplanter og grøntsagsplanter skal derudover være praktisk taget fri for andre skadegørere, der kan påvirke materialets kvalitet og anvendelighed.

Praktisk taget fri skadegørere, er skadegørere som påvirker planternes kvalitet og anvendelighed. For de enkelte skadegørere er der fastlagt tolerancer for hvor mange planter i et parti, der kan accepteres, når de omsættes.

Liste over tolerancer for praktisk taget fri skadegørere

Planter, der skal eksporteres til lande udenfor EU, kan være omfattet af andre krav til den kontrol, der skal foretages under produktionen. Norge kræver eksempelvis månedlig kontrol af urteagtigt materiale de seneste 3 måneder forud for eksport og Island kræver, at der ikke er fundet amerikansk blomstertrips på produktionsstedet.

Eksport af planter

Frihed for kartoffelcystenematoder

I EU er der krav til test for kartoffelcystenematoder (KCN) ved dyrkning af kartofler og en række kulturer i omdrift med kartofler. I visse tilfælde kræver et importland, at den jord, planterne er dyrket på, er testet fri for KCN forud for eksport, uanset hvilken kultur der dyrkes.

Rekvirer jordprøver til test for KCN

Landbrugs- Fiskeristyrelsen tilbyder, at planteskoler på baggrund af test og dokumentation kan opnå status som værende fri for KCN, en såkaldt ”KCN-fri planteskole”. For at blive godkendt skal planteskolen sørge for at anmelde nye arealer til test for KCN. Virksomheden skal i øvrigt overholde følgende dokumentationskrav for at få og bibeholde godkendelsen:

  • Virksomheden kan fremvise dokumentation for at al produktionsjord i virksomheden som bruges til dyrkning af planteskoleplanter er testet fri for KCN
  • Dokumentationen opbevares i virksomheden i mindst 5 år. For test af jord i danske virksomheder opbevares dokumentation indtil jordbundsanalysen erstattes af en nyere.
  • Virksomheden vedligeholder en markbog over produktionen, der sikrer fuld sporbarhed til planternes oprindelse og en journal over indkøbte partier til videredyrkning med angivelse af, om korrekt dokumentation fulgte sendingen ved modtagekontrollen eller hvordan denne alternativt er indhentet.

I det tilfælde planter fra underleverandører ikke er fulgt af officiel dokumentation for test for KCN fra afsenderlandet, kan der gives tilladelse til, at planternes vedhængende jord testes for KCN før plantning. Det forudsætter dog, at det er muligt at udtage repræsentative prøver af jorden.

Dokumentationen for KCN-frihed skal fra andre EU-lande udgøres af et officielt dokument fra den pågældende plantesundhedsmyndighed (f.eks. et EU-informationsdokument), hvori det attesteres, at planterne er dyrket i jord, der er fundet fri for KCN.

Det er vigtigt, at der kan fremvises en ajourført markbog og journal over indkøb, da Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan have behov for at se den i forbindelse med kontrollen i virksomheden.

Vær opmærksom på der opkræves betaling for prøveudtagning og laboratorieanalyse.   

På blanketten skal du angive, om der ønskes reduceret prøvetagning, hvilket er muligt, hvis der ikke er dyrket kartofler eller andre værtsplanter på den anmeldte jord i seks år forud for jordprøvetagning. Kravene til prøvestørrelse afhænger af markens størrelse og muligheden for reduceret kontrol, og mængden af jord har betydning for antallet af prøver og dermed prisen.

Ønskes der reduceret prøvetagning, skal der kunne fremvises dokumentation for sædskiftet på marken.

Hvis jorden er lejet, skal udlejer udfylde en erklæring om, at afgrøderne er dyrket på solgt/bortforpagtet jord, der opfylder kravene til sædskifte.

Erklæring om afgrøderne dyrket på solgt/bortforpagtet jord

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen vil som udgangspunkt kontrollere, at kravene til test og dokumentation er overholdt i forbindelse med den årlige avlskontrol i virksomheden.

Sundhedskravene til planter er som hovedregel ens i alle EU-medlemsstater. Visse skadegørere, de såkaldte regulerede ikke-karantæneskadegørere (RNQP-er), forekommer i visse EU-medlemsstater, men må ikke findes på planter, der omsættes.

En medlemsstat kan vælge at opnå øget beskyttelse mod indslæbning af disse skadegørere, hvis de vælger at blive beskyttet zone for dem. Det forudsætter, at skadegøreren ikke forekommer i hele eller dele af medlemsstaten. Det skal bekræftes ved årlige undersøgelser. 

Der er øgede krav til inspektion og mærkning af værtsplanter, der flyttes til og indenfor den beskyttede zone.  Den enkelte producent og omsætter, skal være opmærksomme på kravene til planter, som sendes til beskyttede zoner.

Danmark er pt. ikke beskyttet zone for skadegørere.

Krav til brugen af plantepas i beskyttede zoner

Du kan bruge Landbrugs- og Fiskeristyrelsens officielle certificeringssystem for prydplanter og grøntsagsplanter, hvis du vil producere officielt certificerede planter på grundlag af selekterede planter, som efterfølgende er testet og fundet fri for definerede skadegørere (kerneplanter). For frugtplanter er der vedtaget et fælles certificeringssystem i EU.

Certificeringssystemerne omfatter officielle krav til både virksomhedens indretning, produktionens gennemførelse samt test af kerneplanterne.  De er beskrevet i bilag 5 til de respektive bekendtgørelser om frugtplanter, prydplanter og grøntsagsplanter.

Ansøg om godkendelse af certificerede planter

Plantepas

Alle planter til plantning, der omsættes til erhvervsmæssig anvendelse (business-to-business) skal følges af et plantepas. Det gælder også visse frøarter, samt planteprodukter og andre objekter som vækstmedier mm.  I visse tilfælde skal plantepasset følge planter helt ud til slutbrugeren.

Plantepasset gør det muligt at spore planterne tilbage til producenten. Det kan være afgørende for at finde tilbage til smittekilden, hvis man finder en plante angrebet af en reguleret skadegører.

Krav til brugen plantepas

Leverandørdokument

Al formeringsmateriale (incl. visse frø), samt frugtplanter og grøntsagsplanter, der omsættes til erhvervsmæssig anvendelse skal følges af et leverandørdokument. Leverandørdokumentet attesterer, at planterne opfylder EU's krav til kvalitet og korrekt identitet.

Leverandørdokumentet skal følge sendingen og indeholde de oplysninger, der fremgår af bilag 3 til de respektive bekendtgørelser.

For standardmateriale af frugtplanter (dvs ikke-certificeret materiale) gælder det, at hvis leverandørdokumentet er fastgjort til materialet i form af en etiket, skal etikettens være gul. Er leverandørdokumentoplysningerne derimod ikke fastgjort til materialet, men i stedet er integreret i faktura/følgeseddel, er der ikke krav til farve. 

Krav til mærkning af certificeret materiale af frugtplanter

Frugtplanteformeringsmateriale, der er officielt certificeret som kerneplanter, basismateriale eller certificeret materiale, eller certificerede frugtplanter bestemt til frugtproduktion, må kun afsættes, hvis planten eller partier i bundter af planter af kerneplanter, basismateriale og certificeret materiale, er forsynet med en etiket. Etiketten skal være:

  • Hvid med en diagonal voilet stribe for kerneplanter
  • Hvid for basismateriale
  • Blå for certificeret materiale.

Alle sorter, der produceres og omsættes i EU, skal være listet på sortslisten over frugtplanter, enten med en officiel beskrivelse eller en officielt anerkendt beskrivelse.

Optagelse af nye sorter på sortslisten

Se listen over slægter og arter af frugtplanter, der er omfattet af kravene i bilag 2 til bekendtgørelse om frugtplanter og frugtplanteformeringsmateriale.

Spørgsmål og svar om leverandørdokument

Et leverandørdokument er dokumentationen for at planterne:

  • Er praktisk taget fri for andre skadegørere
  • Opfylder visse kvalitetskrav
  • Opfylder visse sortskrav 

Et leverandør dokument er et følgedokument som f.eks. en følgeseddel eller en faktura.

Nej, der er hverken krav til hvem der kan trykke dokumentet, formatet eller materialet. Dog skal leverandør dokumentet være af egnet ubrugt materiale.

9-12 punkter med oplysning om ”EF´s regler og standarder”, land, kontrolmyndighed, producent, individuelt sporbarhedsnummer, botanisk navn, sortsnavn, mængde m.v.

Det skal udfyldes med tydelige, uudviskelige blokbogstaver eller maskinskrift af planteproducenter eller omsættere af planter for den enkelte leverance.

  • Registrering i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
  • Samarbejde med Landbrugs- og Fiskerstyrelsen til sikring af, at planterne opfylder de stillede krav, at virksomheden opfylder sine forpligtelser samt officiel kontrol.

Kun visse typer planter af bestemte slægter/arter omfattet af markedsdirektiverne.

  • Salg til erhvervsmæssig anvendelse af formeringsmateriale af de fleste grøntsags- og frugtplanter, samt frø af alle prydplanter.
  • Salg af alt prydplanteformeringsmateriale til erhvervsmæssig anvendelse.

Se Landbrugsstyrelsens bekendtgørelser om formeringsmateriale af prydplanter, grøntsagsplanter og frugtplanter.

Ja, hvis visse ekstra oplysninger gives i forbindelse med et plantepas, kan leverandørdokumentet undlades. Men disse oplysninger skal stå adskilt fra plantepas oplysningerne. 

Leverandørdokumentet skal følge sendingen, og skal gemmes minimum 1år (3 år for frugtplanter).

Anmeld fund af skadegørere til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Du har pligt til at anmelde det til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvis du har mistanke om at have fundet en karantæne-skadegører.

Eksport af planter

Planter, der skal eksporteres til lande udenfor EU, kan være omfattet af andre krav til den kontrol, der skal foretages under produktionen.

Særligt for forstligt formeringsmateriale

Hvis du dyrker slægter af forstligt formeringsmateriale, skal du være opmærksom på de særlige regler, der gælder for dem.

Tilmeld dig nyhedsbrevet ”Planter og plantesundhed"

Vi opfordrer til, at du tilmelder dig vores nyhedsbrev ”Planter og plantesundhed”. Så får du løbende besked, når der er noget nyt på området.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk