Indberet produktionsdata for gartnerier og planteskoler

Virksomheder, der producerer planter, skal indberette oplysninger om deres aktiviteter, så Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan planlægge sine kontroller.

Gartnerier og planteskoler skal indberette en række oplysninger om produktionen, som har betydning for plantesundhedsrisici. Indberetningen skal ske i en Tast selv-løsning på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Tast selv

Her på siden kan du finde information om praksis for de registrerede gartnerier og planteskolers indberetninger af produktionsdata i Tast selv løsningen ”Gartneriers risikodata”. 

Vejledningen til brug af indberetningsløsningen ”Gartneriers risikodata”

Landbrugs- og Fiskeristyrelsens avlskontrol, inkl. kontrol af at betingelserne for virksomhedens godkendelse til at udstede plantepas overholdes, skal gennemføres mindst en gang om året jævnfør artikel 92 i plantesundhedsforordningen (EU) 2016/2031. 

Plantesundhedskontrollen skal baseres på vurderede risici jævnfør artikel 9 i kontrolforordningen (EU) 2017/625.

I artikel 1-3 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/66 af 16. januar 2019 om regler for ensartede praktiske ordninger for gennemførelse af offentlig kontrol (...) fastsættes bestemmelser om hvad der kan have indflydelse på hyppigheden af offentlig kontrol hos professionelle operatører. I artikel 2 listes nogle parametre, der kan udløse en øget kontrolfrekvens.

EU lovgivning om plantesundhed

Nogle planteslægter og -arter, kan udgøre en særlig plantesundhedsrisiko, fordi de er værtsplanter for en af de 20 særligt EU-prioriterede karantæneskadegørere og/eller, fordi de er værtsplanter for regulerede ikke-karantæneskadegørere (RNQP'er).

Produktion af disse planter til plantning kan udløse en højere besøgsfrekvens for den risikobaserede avlskontrol hos gartnerier og planteskoler end øvrige planter til plantning.

Liste over planter der udgør en særlig plantesundhedsrisiko

I EU har vi særlig fokus på de 20 karantæneskadegørere, som vurderes at have størst negativ økonomisk eller miljømæssig betydning for EU-området, hvis der opstår udbrud. Det betyder også særlig fokus i avlskontrolsammenhænge.

Du finder listen over EU's 20 prioriterede planteskadegørere i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/1702

En række skadegørere, som forekommer i EU og som har negativ betydning for visse planter og som kan spredes med planter til plantning er regulerede i EU som regulerede ikke

karantæneskadegørere ”RNQP” i forhold til planter til plantning. Det betyder særlig fokus i avlskontrolsammenhænge.

Du kan finde listen over RNQP'er i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072

EU lovgivning om plantesundhed

Oplysningerne fra virksomhedernes indberetninger i Tast selv- løsningen ”Gartneriers risikodata” bruges vejledende til at fastsætte, hvor tit virksomheder bør have kontrolbesøg, da det er et EU-krav, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen gennemfører en risikobaseret plantesundhedskontrol.

De indberettede data pointsættes og indgår i en pointberegningsmodel. I modellen afspejler pointsætningen, om virksomheden har produktion af plantearter, som udgør en særlig plantesundhedsrisiko og/eller andre plantearter. (Ved produktion af både plantearter, som udgør en særlig plantesundhedsrisiko og/eller andre plantearter pointsættes) kun produktionen af plantearter, som udgør en særlig plantesundhedsrisiko.

Tilsvarende for pointsætningen af produktionsforhold (væksthus- og frilandsproduktion) og af produkttyper (færdigvarer og formeringsmateriale) er reglen, at virksomheder med begge produktionsforhold og/eller begge produkttyper kun tildeles point for det højest pointsatte forhold og produkttype.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk