Indsatser for grøn vækst på biområdet

Læs om forskellige indsatser for bierne under Grøn Vækst-aftalen.

I Grøn Vækst aftalen blev der oprindeligt afsat et årligt beløb på 3,5 millioner kroner i perioden 2010-2015 for at styrke indsatsen på biområdet. Men som led i initiativet om effektivt administration i staten i 2012 er indsatserne på biområdet reduceret til 1,5 millioner kroner årligt i den resterende periode.

De Grøn Vækst aktiviteter der bliver iværksat, skal medvirke til, at vi sikrer bifamiliernes sundhed og deres udbredelse i Danmark. I dag er de vilde populationer af honningbier næsten udryddet af skadegørere. Det er derfor specielt de honningbier, der holdes af biavlere, der er fokus på.

Honningbierne bidrager med honning, som er et biprodukt sammenlignet med værdien af den bestøvning bierne udfører af såvel de dyrkede afgrøder i jordbrugserhvervene, det vil sige landbrug, gartneri og frugtavl, som af de vilde planter i naturen. I vores kulturplanter er det anslået, at den økonomiske værdi af honningbiers bestøvningsarbejde ligger i størrelsesordenen 1 milliard kroner om året, mens værdien af honningen ”kun” er på omkring 160 millioner kroner årligt.

Derudover er der den økonomiske værdi af bestøvningen af den vilde flora, som det dog er vanskeligt at værdisætte.

Honningbierne og planterne har altså en gensidig gavnlig effekt på hinanden. Planterne leverer føde til bierne i form af to grundlæggende foderelementer, pollen og nektar, og bierne bestøver planterne, og samtidigt betyder det sikring af den biologiske mangfoldighed.

På siderne her kan du læse om aktiviteterne og status for de konkrete aktiviteter på biområdet.

Rapporter

I forbindelse med Bestøvningsprojektet er der udarbejdet tre delrapporter under følgende delprojekter:

Bestøvningsforhold og -behov for dyrkede afgrøder

Bestøvning og biodiversitet

Bier og blomster - honningbiers fødegrundlag i Danmark

Med Grøn Vækst aftalen blev det altså muligt at finansiere dele af Biavlsstrategien, som også indbefatter medvirken i initiativer til at udvikle en uddannelse for biavlere. Behovet har været at få en overbygning på de eksisterende lokale biavlerforeningers introduktionsforløb i begynderbiavl, der i dag bliver gennemført rundt om i landet.

Det har ført til, at de fem danske biavlsorganisationer i samarbejde med Dalum Landbrugsskole og Landbrugsstyrelsen, har udviklet det nye ”Basiskursus i Biavl”. Landbrugsstyrelsen har støttet udviklingen af dette overbygningskursus med midler til indsatser for honningbien og støtter samtidigt gennemførelsen af kurset det første år for at få det skudt godt i gang og sprede kendskabet til det.

Bestøverportalen er udviklet for at formidle bedre kontakt mellem biavlere (udbydere) og jordbrugere (efterspørgere) med behov for bestøvning af deres afgrøder. Siden er oprettet i samarbejde mellem biavlsorganisationerne (Danske Biavleres Landsforening, Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere, ErhvervsBiavlerne og Danmarks Biavlerforening) og Landbrug & Fødevarer. Siden drives til dagligt af Danmarks Biavlerforening, som kan kontaktes i tilfælde af spørgsmål. Bestøverportalen er udviklet med støtte fra Landbrugsstyrelsen.

Bestøverportalen

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk