Handel med forstligt formeringsmateriale

Ved handel med forstligt formeringsmateriale gælder forskellige regler ved omsætning i EU og ved import/eksport ind og ud af EU.

Forstligt formeringsmateriale, som er omfattet af herkomstreglerne, skal være mærket rigtig, når det omsættes. Det er et væsentligt element i certificeringen af forstligt formeringsmateriale er, at virksomhederne indberetter alt salg af herkomstpligtigt materiale.

En række oplysninger skal fremgå enten af mærkeseddel eller leverandørdokument ved omsætning af forstligt formeringsmateriale. 

Mærkesedlen skal indeholde en række oplysninger, som fremgår af bilag om mærkning i den gældende bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.

Med hensyn til angivelse af formål, er noget forstligt formeringsmateriale undtaget, det gælder f.eks. OECD-materiale af Abies nordmanniana fra Rusland og Georgien.

På enten leverandørdokument eller mærkeseddel skal følgende oplysninger være:

  • Leverandørens navn og adresse
  • mængde leveret
  • modtagerens navn og adresse
  • for frø: analyseresultater opnået ved brug af internationalt anerkendte analysemetoder:
    • renhed
    • spireprocent af rent frø
    • vægten af 1000 rene frø
    • antal spiredygtige frø pr. kg (eller evt. antal levedygtige)

Hvis spireprocenten ikke kendes på leveringstidspunktet, skal det angives, at den efterfølgende vil blive oplyst.

For formeringsmateriale, som er af kategorien »afprøvet«, kan der tilføjes »midlertidigt godkendt«, hvis Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har givet tilladelse hertil.

For plantedele af Populus spp., der opfylder de gældende kvalitetskrav, anføres klassebetegnelse på mærkeseddel eller leverandørdokument.

Danske partier med frø af Larix x eurolepis (hybridlærk) skal desuden mærkes med oplysning om konstateret hybridprocent.

Plantepas

Frø og kogler af Pinus spp og Pseudotsuga menziesii skal herudover være forsynet med plantepas.

Krav til brug af plantepas i EU

Virksomhederne skal indberette alt salg af herkomstpligtigt materiale. De relevante træarter findes i bilag 2, del A, i bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.

Kåring og certificering af herkomstpligtig materiale

Alt salg af forstligt formeringsmateriale af frø i Danmark samt salg af frø og planter ud af Danmark (planter solgt indenfor Danmark er undtaget) skal indberettes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Data indberettet danner basis for kontrollen med omsætningen af forstligt formeringsmateriale både i Danmark og i andre EU-medlemsstater.

Såfremt planter er i kontraktavl, eller på anden vis varetages af en anden end ejeren, er det ihændehaveren, som skal indberette salget. Dette gælder også, hvis udenlandske planter (f.eks. fra et andet EU-land) flyttes fra én planteskole til én anden (evt. i en anden stat).

Retningslinjer for indberetning

De oplysninger, der skal indberettes, fremgår af bilag om indberetning af salg i den gældende bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.

Der er flere muligheder for indberetning:

  • Skabelon til indberetning af salg af forstligt formeringsmateriale.
  • Udtræk af bogholderiprogram, som kan læses i Excel (f.eks. en kommasepareret fil, inkl. en linje med kolonneoverskrifter).
  • Det er af afgørende betydning for den senere elektroniske håndtering af data, at samtlige punkter er indberettet, at de er indberettet i korrekt format, og at der kun står én oplysning i hver kolonne.

Excel skabelon til indberetning af salg af forstligt formeringsmateriale

Indberetningsfrist

Indberetningen skal ske kvartalsvis til herkomst@lbst.dk, senest den 15. i måneden efter kvartalets afslutning. Hvis der intet salg har været, vil vi gerne have dette at vide.

Mailens titel opbygges således: årstal-kvartal-registreringsnummer-indberetning, f.eks. 2018-2-55555-indberetning.

Indberetning af handel i EU

Salg af EU- og OECD-regulerede træarter og certificerede partier af øvrige OECD-regulerede træarter, jf. bilag 2, del A og B, i bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale, til kunder inden for EU, skal indberettes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.  Læs hvordan du indberetter salget under "Indberet salg af forstligt formeringsmateriale" og hvor du finder kravene til mærkning og dokumenter under "Mærkning og dokumenter"

Vær opmærksom på, at der kan være krav om plantepas.

Kravene til brugen af plantepas i EU

Bestemmelser for handel og kontrol med forstligt formeringsmateriale

Reglerne for kåring af bevoksninger og frøplantager er fælles i EU og er fastsat i en række EU-direktiver samt bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale. 

Desuden bygger den danske bekendtgørelse på OECD-rådsbeslutning (C(74)29 final) af den 5. marts 1974, i henhold til Danmarks tilslutning til OECD-ordningen for kontrol med forstligt formeringsmateriale, der bringes i international handel.

Træarter, der kan/skal certificeres

Forstligt formeringsmateriale af EU- og OECD-regulerede træarter, jf. bilag 2, del A, i bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale, må kun importeres, hvis det er OECD-certificeret, og opfylder yderligere mærkningskrav.

Øvrige OECD-træarter, jf. bilag 2, del B, i bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale, må importeres til Danmark, men det forudsætter forhåndsanmeldelse og kontrol, hvis materialet skal certificeres. Læs regler for import fra tredjelande i kapitel 5 og bilag 6 til bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.

Anmeldelse af import

Import af EU- og OECD-regulerede træarter skal anmeldes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Ligeledes skal import af øvrige OECD-træarter anmeldes, hvis partiet ønskes certificeret.

Anmeldelse skal ske på et særligt skema, der skal være modtaget i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen senest 2 hele hverdage forud for importen.

Anmeld import af forstligt formeringsmateriale af EU- og OECD-regulerede træarter samt øvrige OECD-træarter

Toldmæssig frigivelse fra SKAT forudsætter, at importen er anmeldt til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Plantesundhedsregler

Ved import fra tredjelandes skal du være opmærksom på, at forstligt formeringsmateriale også er omfattet af plantesundhedsreglerne.

Plantesundhedskontrol af import af planter og planteprodukter mv.

Skovbrugsformål, er ifølge bekendtgørelsen om forstligt formeringsmateriale:

  • Vedproduktion.
  • Værn- og læplantningsformål.
  • Juletræ- og klippegrøntproduktion.
  • Allé- og parkplantninger.
  • Biomasseproduktion

Reglerne om forstligt formeringsmateriale omfatter kun salg/markedsføring, hvorimod køb ikke er reguleret. Det vil sige, at køber ikke er begrænset i sin anvendelse af planterne, dog forudsætter visse tilskudsordninger, at der er anvendt certificeret materiale.

Hvad kan mærkes "ikke til skovbrugsformål"?

Planter beregnet til andre formål f.eks. hækbeplantning kan undtages fra reglerne om forstligt formeringsmateriale. Planter, men ikke frø, kan udtages af certificeringssystemet for forstligt formeringsmateriale, hvis de mærkes ”ikke til skovbrugsformål”.

Indberetning af salg

Selve udtagelsen af planterne skal indberettes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på samme måde, som når planter kasseres og herved udgår af certificeringssystemet.

Den aftalebaserede ordning for skovfrø

Virksomheder kan indgå en frivillig gensidigt forpligtende aftale for handel i Danmark med forstligt formeringsmateriale, der ikke kan certificeres efter OECD’s regler. Aftalen administreres af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Bliv tilmeldt den aftalebaserede kvalitetsordning for skovfrø af OECD-arter

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk