Nye krav til import af appelsiner

24-06-2022

EU indfører nye importkrav, der skal forhindre at skadegøreren afrikansk frugtvikler (Thaumatotibia leucotreta) bliver indslæbt til EU. Kravet indebærer, at appelsiner med oprindelse i lande hvor den afrikanske frugtvikler forekommer, skal være kuldebehandlet for at kunne eksporteres til EU. Kravet om kuldebehandling gælder i de tilfælde, hvor frugterne kommer fra produktionssteder, som ikke er fri for den afrikanske frugtvikler.

De nye importkrav skal anvendes fra den 14. juli 2022.

Kravene er beskrevet i Kommissionens gennemførelsesforordning 2022/959 af 16. juni 2022. Forordningen findes her: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.165.01.0030.01.DAN&toc=OJ%3AL%3A2022%3A165%3ATOC

Krav om kuldebehandling af appelsiner

Forordningen beskriver nye tekniske importkrav til kuldebehandling af appelsiner (Citrus sinensis), som gælder, hvis appelsinerne har oprindelse på produktionssteder, hvor den afrikanske frugtvikler forekommer. Kravet gælder for appelsiner der importeres til EU fra lande på det afrikanske kontinent, Kap Verde, Saint Helena, Madagaskar, Réunion samt Mauritius og Israel, når appelsinerne samtidigt er dyrket på produktionssteder, der ikke er konstateret fri for den afrikanske frugtvikler. Importkravene træder i kraft den 14. juli 2022 og gælder således for citrusfrugt, der skal eksporteres til EU efter denne dato.

Fra 2023 vil der være et valg mellem to muligheder for kuldebehandling: kuldebehandling af appelsinerne til mellem -1 og 0 °C i 16 dage eller kuldebehandling mellem -1 og +2 °C i 20 dage. Blandt mange andre tekniske krav vil dette forslag også indebære, at der skal udføres temperaturkontrol ved hjælp af sensorer.

I perioden fra 14. juli og indtil 31. december 2022 gælder der er overgangsordning, hvor appelsinerne alternativt kan forbehandles til en temperatur på maksimum +5 °C, efterfulgt af en behandling på mellem -1 og +2 °C i 25 dage. Den efterfølgende behandling kan foregå, mens frugterne transporteres.

De helt præcise tekniske importkrav der skal overholdes, er beskrevet i forordningens bilag.

De ændrede importkrav skal sikre mod, at den afrikanske frugtvikler bliver indslæbt til og spredt i EU. Den afrikanske frugtvikler angriber mange afgrøder og den er ved importkontrol af frugt og grønt blevet fundet stadigt hyppigere. Det er larvernes angreb, der kan medføre store udbyttetab. Den er især alvorlig i citrusplantager, hvor udbyttetabet kan blive op til 90 %. I Danmark vil vikleren forventeligt kunne gøre skade i væksthusproduktionen af grøntsager.

Du kan læse mere om frugtvikleren her: https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Virksomheder/Gartneri/Faktaark/Faktaark_Afrikansk_frugtvikler_2021.pdf

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte Planter & Biosikkerhed, Team Plantetilsyn på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail planter&biosikkerhed@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugs- og Fiskeristyrelsens pressevagt på tlf. 72 18 58 05