Ændringer til bestemmelserne om skadegørerne Xylella fastidiosa og tomatskrumpevirus mm

09-04-2025

Med revisionen af hasteforordningen for Xylella fastidiosa er 6 nye plantearter kommet på listen over de såkaldte højrisikoværtsplanter for bakterien, og er dermed omfattet af krav til test og sporbarhedskode på færdigvarer. For tomatskrumpevirus er værtsplantelisten til gengæld reduceret lidt, idet kun Capsicum annuum nu er omfattet mod tidligere hele peberslægten.

Producerer eller omsætter du planter af tomat eller peber – eller en af de godt 300 værtsplanter for Xylella fastidiosa, skal du være opmærksom på to nye retsakter, der ændrer på kravene ved produktion af værtsplanter for de regulerede skadegørere Xylella fastidiosa og tomatskrumpevirus.

Bestemmelserne er trådt i kraft.

Xylella fastidiosa

Fremadrettet skal alle planter af Lavandula angustifolia, Lavandula x intermedia, Lavandula latifolia, Lavandula stoechas, Salvia rosmarinus og Prunus interspecifikke hybride grundstammer af Prunus dulcis testes på produktionsstedet, før de flyttes første gang. Testen foretages gerne i forbindelse med en avlskontrol i virksomheden.

Derudover skal disse plantearter have påført en sporbarhedskode i plantepassets punkt C, selvom de er klar til salg til den endelige bruger. 

Disse krav gælder allerede for flere plantearter (bla. Lavandula dentata og Nerium oleander), der har vist sig at være særligt modtagelige for bakterien.

Kravet følger af ændringer til gennemførelsesretsakt EU 2020/1201 om foranstaltninger for at forhindre indslæbning og spredning af Xylella fastidiosa i Unionen, samt gennemførelsesretsakt EU 2020/1770, der lister plantearter, der ikke er undtaget fra sporbarhedskode i plantepasset.

Tomatskrumpevirus

Skadegøreren tomatskrumpevirus (ToBRFV) har hidtil været omfattet af en hasteforordning, men forekommer efterhånden udbredt i EU og derfor er den fra 1. januar 2025 blevet reguleret som en reguleret ikke-karantæneskadegører (RNQP).  Dermed må den ikke forekomme på planter til plantning (inkl. frø) af tomat (Solanum lycopersicum) og peber (Capsicum annuum) – tidligere var hele Capsicum- slægten omfattet.
Der er krav til test af såvel frø af tomat som ikke-resistente sorter af Capsicum annuum. Resistente sorter er fortsat undtaget. Der er ikke længere krav om test af småplanter, men derimod krav til det frø, planterne er produceret fra. Frøet skal enten være testet eller komme fra et skadegørerfrit område og planterne skal være produceret under god hygiejne for at forebygge infektion. Hvis et parti frø stammer fra 30 eller færre moderplanter kan moderplanterne testes fri for skadegøreren frem for frøet.

Andet

Efter ændringer til hasteforordningen er tobakringpletvirus (tobacco ringspot virus) overgået fra at være en karantæneskadegører (QP) til en reguleret ikke-karantæneskadegørere (RNQP) på planter til plantning af Malus, Prunus, Rubus, Vaccinium, samt frø af Glycine max, mens tomatringplet virus er ændret fra en QP til en RNQP på Malus, Prunus, Rubus og Vaccinium.

Links til de relevante regler

Gennemførelsesforordning EU 2020/1201 om foranstaltninger mod indslæbning og spredning i Unionen af Xylella fastidiosa

Gennemførelsesforordning EU 2024/2970 om foranstaltninger mod forekomsten af tomatskrumpevirus på planter til plantning af Solanum lycopersicum L. og hybrider heraf samt af Capsicum annuum L. og om fastsættelse af hyppigheden for offentlig kontrol

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Planter & Biosikkerhed på e-mail Planter&Biosikkerhed@lfst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugs- og Fiskeristyrelsens pressetelefon på tlf. 72 18 58 05.