Deltag i forsøgsfiskeri efter hundestejler i Østersøen

20-12-2024

Nu er der mulighed for mindre erhvervsfartøjer at byde ind på et forsøgsfiskeri efter hundestejler i Østersøen med start i midten af 1. kvartal 2025.

Forsøgsfiskeriet gennemføres med fartøjernes egne redskaber (forventeligt tobisredskaber) og på enkelte ture med monteret Excluder.

Forsøgsfiskeriet sigter hovedsageligt mod fartøjer, der vil fiske som par-trawlere, men også mindre lokale fartøjer.

Der kan deltage op til 6 fartøjer i projektet, og hvert fartøj kan søge om deltagelse i op til 25 dage. De endelige antal fiskedage og tidspunktet for disse aftales med hvert deltagende fartøj.

En mindre bifangst af sild/brisling er sandsynlig under dette fiskeri, så for at muliggøre deltagelse i forsøgsfiskeriet for alle, uanset kvoteandele, vil der blive tildelt en mindre mængde sild/brisling pr. gennemført forsøgsfiskeridag i forsøgsfiskeriområdet i østlig Østersø, svarede til værdien af fartøjets gennemsnitlige brændstofforbrug pr. fiskedøgn til dækning af bifangst. Overskydende bifangst kan fiskes i målrettet fiskeri efter landing af hundestejle.  

 

Mulighed for at byde ind på et forsøgsfiskeri efter hundestejle til gennemførelse i 2025.

DFPO, DPPO, MID, 999, FFSkagen og DTU Aqua vil under det EHFAF finansierede STICKMAN projekt afsøge mulighederne for at etablere et rentabelt, bæredygtigt og klimavenligt fiskeri efter hundestejler med minimal bifangst af andre arter i Østersøen. Der søges derfor fartøjer til et løbende forsøgsfiskeri i 2025, med start fra midten af 1. kvartal i 2025. Hundestejle er ukvoteret og afskrives under forsøgsfiskeriet som målart. Bifangst af sild og brisling afskrives på egen, købt eller tildelt årsmængde.

For at udvikle et fiskeri med lavt udslip af klimagasser vil mindre lokale fartøjer og/eller fartøjer som deltager med partrawl, blive prioriteret. De deltagende fartøjer skal fiske med egne redskaber godkendt af projektet, f.eks. fartøjets tobisredskaber. Der kan på udvalgte fartøjer og ture blive monteret en Excluder til minimering af bifangst.

Formål

Formålet med dette projekt er at afsøge mulighederne for et klimavenligt og økonomisk/økologisk bæredygtigt fiskeri efter hundestejle i Østersøen. Der forventes at blive anvendt redskaber svarende til hvad der anvendes til tobisfiskeri, og der udvikles under projektet en Excluder til at minimere bifangst af andre arter. Nærværende forsøgsfiskeri indgår som en del af projektet STICKMAN, hvor det skal bidrage med systematisk indsamlet information fra praktisk fiskeri på hundestejle i Østersøen. For at dette skal kunne lade sig gøre skal følgende punkter undersøges:

  1. Hundestejlens udbredelse og biologi sammen med andre fiskeriarter
  2. Fiskeridrevet monitering af forekomster og co-sampling* af fangstsammensætning, og/eller uønsket bifangst.
  3. Mulighed for pelagisk småmasket fiskeri efter hundestejle med minimal bifangst af brisling og sild

Fiskeri

Fartøjerne skal anvende egne redskaber og får ingen egentlig kompensation for deltagelse, da det forventes at de deltagende fartøjer har en reel interesse i at være med til at udvikle et hundestejlefiskeri i Østersøen.

Hundestejle er en langsomt svømmende fisk, som danner stimer højt i vandmassen. Projektet søger derfor fartøjer som ved partrawl eller andre metoder til at kontrollere langsomt trukne fangstredskaber vil deltage i fiskeriforsøgene efter hundestejle.

De deltagende fartøjer vil selv kunne planlægge fiskeriet i den østlige Østersø (underområde 25-32) indenfor tilladte fiskeriområder, der vil være et maksimum på bifangst pr. dag svarende til den tildelte mængde pr. dag. Der er i forbindelse med STICKMAN projektet ansøgt om en total mængde på 2000 tons hundestejle for området (alle fartøjer og lande), hvilket vil give en max mængde på 330 tons pr. fartøj. Dette er dog et estimat med forbehold for begrænsninger, da der vil blive lavet en evaluering af fiskeriet efter landing af totalt 1500 tons.

Bifangst & forsøgskvote tildeling

Muligheden for at etablere et fremtidigt fiskeri efter hundestejle er helt afhængig af, at de deltagende fartøjer fisker så målrettet efter hundestejle som muligt. Der vil dog sandsynligvis være en uundgåelig bifangst af sild og brisling i træk efter hundestejle, specielt i starten hvor ekspertisen til dette fiskeri skal opbygges. For at muliggøre deltagelse i dette forsøgsfiskeri for alle, uafhængig af kvoteandele, vil deltagende fartøjer for hver gennemført forsøgsfiskedøgn i forsøgsfiskeriområdet ”østlig Østersø” blive tildelt en sild/brisling kvote svarende til prisen på fartøjets gennemsnitlige dieselforbrug pr. fiskedøgn. Forsøgskvoten udløses løbende dvs. efter en forsøgsdag udløses forsøgskvote for en dag osv., således at bifangstkvoten kan anvendes i forbindelse med landing. Hvis der ikke er bifangst i landingen, kan den optjente forsøgskvote fiskes af fartøjet senere. Der kompenseres ikke for steamtid til og fra området.

Den landede fangst skal opgøres af akkrediteret vejer og måler

Krav til fartøjer

For at komme i betragtning som deltagende fartøj i forsøgsfiskeriet er der følgende krav:

  • Fartøjet skal have tilsluttet aktiv klasse-A AIS under hele fangstrejsen.
  • Fartøjet skal følge en særlig videnskabelig protokol for rapportering og prøvetagning, som tilsendes ved indgåelse af samarbejdsaftalen. Protokollen beskriver hvilke oplysninger, som skal registreres under transport, søgning, fiskeri og fangst, samt hvordan biologiske prøver under pumpning/takling af fangsten skal udtages, mærkes og indfryses.
  • Fartøjet skal registrere alle træk i stationsskemaer og indsamle og indfryse prøver fra hvert træk. Dvs. have frysekapacitet til indfrysning af op til 50 videnskabelige prøver (2 kg pr. træk)
  • Der skal indleveres specifikationer på de ønskede redskaber, dvs. maskestørrelser i posen samt trawlopsætninger som skal afprøves under forsøget. Dvs. en detaljeret teknisk beskrivelse af trawlet og posen fx i form af tegninger fra vodbinder (indsendes ved udvælgelse).
  • Fartøjet skal efter aftale med DTU Aqua afprøve den i projektet udviklede Excluder, som stilles til rådighed uden beregning.
  • Fartøjet skal underrette projektledelsen* om start på fangstrejse og landings tid og sted.
  • Når fartøjet har fået tildelt tilladelse, vil det kunne fiske efter hundestejle med de aftalte redskaber indenfor det tilladte område af Østersøen.
  • Der er krav om landing i skibets navn og til dansk forarbejdning (999 eller FFSkagen). Projektledelsen skal have tilsendt en kopi af afregningerne samt 3. parts kontrolrapport.

Prioritering af ansøgninger

  1. Fartøjer der ønsker at fiske som par-trawlere prioriteres og ansøgningerne fra par-fartøjer skal indsendes samtidigt.
  2. Lokale fartøjer prioriteres for at minimere CO2 udledning forbundet med steaming til fiskeområdet
  3. Fartøjer med fiskeristyrelsens kamerasystem monteret vil blive prioriteret (prioriteringen gælder også hvis kun det ene fartøj har kamera).

Ansøgning

For at komme i betragtning til projektet, skal operatører/fartøjsejere indsende en ansøgning (bilag 2.3: Tilbud til deltagelse i projektet samt tro og love-erklæring) til Fiskeristyrelsen på forsoegsfiskeri@fiskeristyrelsen.dk senest den 20.01.2025. Med ansøgningen skal vedlægges fartøjets gns. brændstofforbrug/pris, lastkapacitet og hvor mange dage fartøjet maksimalt ønsker at deltage i forsøgsfiskeriet.

*Ved indrapportering til projektledelsen af tid og sted for fangstrejse og landing samt evt. spørgsmål kan Henrik S. Lund fra DFPO kontaktes på hl@dkfisk.dk  og Eva Maria Pedersen fra DTU Aqua emp@aqua.dtu.dk  

Om forsøgsfiskeri og deltagelse i projekter

Fiskeristyrelsen annoncerer jævnligt muligheden for at deltage i forsøgsfiskeri. Det sker via Fiskeristyrelsens hjemmeside og via udsendelse af nyhed. Annonceringerne sker både i forbindelse med 2% forsøgsfiskeri, hvor fiskeren kan tildeles kvoterede fisk for deltagelse i projekter, men også i forbindelse med teknisk forsøgsfiskeri, hvis Fiskeristyrelsen og ansøger af projektet vurderer, at det er relevant. Fiskeristyrelsen er ansvarlig for at udstede fiskeritilladelser og for at sikre transparens og lige adgang for alle. Annonceringen af forsøgsfiskerier foregår derfor via Fiskeristyrelsen, der på baggrund af projektets indstilling, udsteder relevante fiskeritilladelser til at deltage i forsøget.