Fartøjer søges til at deltage i forsøgsfiskeri efter tobis i 2025

10-02-2025

To fiskefartøjer søges til at deltage i forsøgsfiskeri efter tobis i 2025 i forbindelse med TRUST 2 projektet. DTU Aqua søger to fiskefartøjer, som vil deltage i et af DTU Aqua fastlagt forsøgsfiskeri efter PIT-mærkede tobis i område 2r (evt. i 1r + 3r, EU-delen), i 2x5 dage for hvert fartøj.

Forsøgsfiskeriperioderne på 2 x 5 dage pr. fartøj skal gennemføres hhv. i perioderne 20/4-5/5 og 14/5-28/5, hvilket er før og efter DTU Aquas tobis mærkningstogt, der gennemføres 9/5-16/5 2025. Forsøgsfiskeriområderne er i forvaltningsområde 2r og muligvis 1r og 3r (EU delen).

De deltagende fartøjer vil af DTU Aqua få monteret et PIT-læser system ombord, som skal skanne al fangst under forsøgsfiskeriet. Fartøjet skal afsætte en dag til montering af systemet. Systemet monteres med henblik på at detektere genfangede mærkede tobis mere præcist de PIT-læsere, der på nuværende tidspunkt er monteret på pumperne i havn.

De deltagende fartøjer skal under forsøget følge DTU Aquas plan for forsøgsfiskeriet. Forsøgsfiskeriet vil være på eller nær banker, hvor der er udsat/skal udsættes mærkede tobis. Fiskeriet skal udføres som korte træk af max 2 timers varighed, dette aftales dog nærmere med DTU Aqua inden og under forsøgsfiskeriet. Endelig togtplan udfærdiges lige inden forsøgsstart, da det er afhængig af det endelige mærkningsområde for 2025. Fartøjer, der allerede har et funktionelt PIT-læser system installeret ombord, vil blive prioriteret.

PIT-læser antenner

Det er afgørende for deltagelse i forsøgsfiskeriet, at PIT-læser antennen kan monteres et sted på fartøjet, omkring et ikke metal-holdigt materiale, hvorigennem al fangsten passerer, som f.eks. når fangsten pumpes ind gennem en slange. Hvis fangsten takles ind og noget ad vejen føres gennem et rør af plastikmateriale, kan antennen sandsynligvis monteres på dette stykke. Eksempler på forskellige antenne opsætninger ses nedenfor.  Vedlæg billeder og beskrivelse af mulige monteringssteder i ansøgning.

Projektets formål og resultater

Projektet gennemføres som et samarbejde mellem DTU Aqua, DFPO, DPPO samt MID og har til formål at danne et mere solidt geografisk bestandsgrundlag for forvaltningen af tobis i Nordsøen. Dette gøres gennem mærkning af tobis i udvalgte områder, således at genfangstresultaterne enten kan konsolidere eller forkaste hypoteser om tobisens migration på forskellige geografiske skalaer. Under dette forsøgsfiskeri er der vægt på at undersøge tobisens migrationer på og mellem banker i forvaltningsområde 2r og evt. 1r og 3r.

Krav til deltagende fartøj

Der stilles følgende krav til fartøjer, som ønsker at komme i betragtning til at deltage i forsøget:

  • Fartøjets besætning skal have erfaring med tobisfiskeri.
  • Fartøjet skal fiske med eget tobisredskab.
  • Fartøjet skal deltage med 5 dages fiskeri i begge perioder (20/4-5/5 og 14/5-28/5) og kunne fiske på kystnære såvel som mere fjerne tobisbanker fx Horns rev og Tail end.
  • PIT-læser systemet skal, uden ekstra udgifter for projektet, kunne monteres på fartøjet. Dette kræver enten, at fangsten pumpes ind, så der kan monteres en antenne rundt om slangen, eller at fangsten på sin vej mod lasten ledes gennem en passage, som ikke består af jern/stål, f.eks. et plastrør, om hvilket antennen kan monteres. Billeder/beskrivelse af mulige monteringssteder skal vedlægges ansøgning.
  • Inden hvert træk ombordtages er det fartøjets pligt, at sikre at PIT-læser systemet er funktionelt. Hvis læseren ikke virker, skal DTU Aqua kontaktes inden næste træk påbegyndes.
  • Der udtages og indfryses en fiskeprøve fra hvert træk til DTU Aqua.
  • Fartøjet skal inden landing af fangst sikre, at der landes til fabrik/pumpe med monteret og funktionelt PIT-læser system (999 og FF Skagen har PIT-læsere monteret).
  • Fartøjet skal overholde de aftaler, der indgås med DTU Aqua og Fiskeristyrelsen, samt de tilladelser, der bliver udstedt til fartøjet.
  • Fartøjet skal være antageligt, jf. BEK nr. 2402 af 07/12/2021 § 5.

Fartøjer, der ikke opfylder ovennævnte krav, vil ikke komme i betragtning.

Prioritering af ansøgere

  1. Fartøjer, som har en PIT-læser installeret, og er indstillet på at beholde denne hele sæsonen.
  2. Fartøjer, som er indstillet på at få PIT-læser monteret og beholde denne hele sæsonen.
  3. Fartøjer, som kun accepterer at have PIT-læseren monteret under forsøgsfiskeriet.

Ved flere fartøjer, der opfylder kravene, prioriteres efter pris.

Kompensation:

  • Fartøjet skal ved ansøgning oplyse en charterpris pr. hele forsøgsdøgn (kr./døgn). Charterprisen skal være inklusiv alle omkostninger, herunder udgifter til skipper, besætningsmedlemmer, fiskeredskaber, vedligeholdelse og eventuelle skader på fartøj eller redskaber.
  • Fartøjet vil som kompensation for gennemførelse af forsøgstogtet få tildelt en tobis-forsøgskvote i forvaltningsområde 1r, 2r og 3r svarende til dækning for charterafgiften pr. hele forsøgsfiske-døgn; der kompenseres for maksimalt 10 døgn.
  • Fartøjets oplyste charterpris vil blive rimelighedsvurderet af Fiskeristyrelsen.
  • Kompensationen i form af forsøgskvote gives kun for faktisk gennemførte togtdage, og fangsten under forsøgstogtet bliver fratrukket den tildelte forsøgskvote.
  • Der tages forbehold for dårligt vejr og andre uforudsete forhold, der kan ændre forsøgsperioden. Forsøgsperioden forlænges hvis muligt ved evt. liggedage (aftales hvis relevant mellem fartøj og DTU Aqua), men der ydes ikke kompensation for liggedage.
  • Ændringer f.eks. pga. for dårligt vejr, aftales med fartøjet ud fra de konkrete omstændigheder.

Ansøgning om deltagelse

Hvis du ønsker at ansøge om at deltage, skal du udfylde bilag 2.3: Tilbud til deltagelse i projektet samt tro og love erklæring, og vedlægge billeder af områder hvor antennen kan monteres og sende det til Fiskeristyrelsen på forsoegsfiskeri@lfst.dk samt til DTU Aqua på emp@aqua.dtu.dk

Ansøgningsskema kan findes på følgende link:

Ansøgningsskema til 2 pct forsøgskvote

I mailens emnefelt skal der stå ”Ansøgning Tobis forsøgsfiskeri, fartøjs havnekending” og ”navn”.

Ansøgningen skal være modtaget senest d. 3. marts 2025 kl. 12.00

Såfremt der modtages flere ansøgninger, som opfylder de oplistede krav, vil der blive foretaget en tilfældig lodtrækning blandt ansøgerne.

Har du spørgsmål til forsøget, kan du kontakte projektansvarlige fra DTU Aqua, Eva Maria Pedersen på mail emp@aqua.dtu.dk.

Om forsøgsfiskeri og deltagelse i projekter

Fiskeristyrelsen annoncerer jævnligt muligheden for at deltage i forsøgsfiskeri. Det sker via Fiskeristyrelsens hjemmeside og via udsendelse af nyhed. Annonceringerne sker både i forbindelse med 2 pct. forsøgsfiskeri, hvor fiskeren kan tildeles kvoterede fisk for deltagelse i projekter, men også i forbindelse med teknisk forsøgsfiskeri, hvis Fiskeristyrelsen og ansøger af projektet vurderer, at det er relevant. Fiskeristyrelsen er ansvarlig for at udstede fiskeritilladelser og for at sikre transparens og lige adgang for alle. Annonceringen af forsøgsfiskerier foregår derfor via Fiskeristyrelsen, der på baggrund af projektets indstilling, udsteder relevante fiskeritilladelser til at deltage i forsøget.