Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster

01-07-2025

Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.

Har du booket billetten til en eksotisk destination, så er du næppe den eneste. Ferie i juli er for mange danskere ofte kombineret med en tur udenfor landet, ofte til varmere himmelstrøg, hvor vejret er knap så lunefuldt, som den danske sommer har det med at være.

Rejser du udenfor EU, er det dog værd at tjekke op på, hvad reglerne for at tage grønne souvenirs med hjem er. Der gælder nemlig helt særlige regler, hvis du gerne vil have en plante, blomst, frugt, frø eller grøntsag med hjem i kufferten. For at gøre rejsende opmærksom på reglerne og dermed undgå potentielt ærgerlige oplevelser på hjemturen, er Landbrugs- og Fiskeristyrelsen og Toldstyrelsen på aktion i de danske lufthavne den 3. og 4. juli, hvor vi informerer om reglerne for indførsel af planter, blomster, frugt, frø eller grøntsager til Danmark. Det er en del af EU-kampagnen #PlantHealth4Life.

”Det kan være fristende at tage frisk frugt eller grønt med i håndbagagen på rejsen. Men hvis man rejser hjem til Danmark fra et ikke EU-land, skal man huske, at al medbragt frugt, grønt, planter og plantedele skal være ledsaget af et plantesundhedscertifikat. Hvis man ikke har et sådant certifikat, er vores bedste råd, at man lader frugt, grønt, planter og blomster blive ude på rejsedestinationen. Det gælder også plantedele som fx blade, kviste og rødder samt souvenirs, der er lavet af planter. Ellers risikerer man, at disse varer skal afleveres i tolden ved indrejse til Danmark,” siger Louise Ingerslev Andersen, underdirektør i ekspedition og varekontrol i Toldstyrelsen.

Ubudne gæster lurer i det grønne

Det kan måske virke voldsomt, at frugt og planter uden et plantesundhedscertifikat konfiskeres af myndighederne, og at man som intetanende rejsende kan få en bøde på 10.000 kr. pr. overtrædelse. Årsagen er, at disse varer potentielt kan indeholde voldsomt skadelige plantesygdomme og insekter, der kan forvolde enorm skade på den danske natur og planteproduktion.

Faktisk er de biller, insekter og plantesygdomme, som Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i samarbejde med Toldstyrelsen forsøger at undgå kommer til landet, i en helt særlig kategori. Alle insekter og plantesygdomme i kategorien er lovregulerede og kaldes for karantæneskadegørere. De har potentialet til at forvolde uoprettelig skade på dansk natur, hvis de kommer inden for landets grænser. Myndighederne har pligt til at bekæmpe aktivt, både nationalt og gennem et internationalt samarbejde, og alle borgere har en pligt til at anmelde ved mistanke om fund af karantæneskadegørere

”Vi har set store ødelæggelser i andre lande, når en karantæneskadegører er kommet inden for landets grænser. Det bedste råd vi har er, at man helt undlader at tage planter og frø mm. med hjem fra ferien, for det er den nemmeste måde at undgå, at kritiske plantesygdomme og uønskede kryb kommer til Danmark. Det gælder især, hvis man rejser uden for EU – men hvis man gerne vil have en plante, blomst eller frugt med hjem, så husk et plantesundhedscertifikat”, lyder rådet fra kontorchef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen for Planter & Biosikkerhed, Kristine Riskær.

Fakta om karantæneskadegørere

Karantæneskadegørere er en række særligt alvorligt skadelige insekter, svampe, bakterier og vira, der ikke tidligere er fundet eller findes meget begrænset i EU.

Karantæneskadegørerne er regulerede og skal, i modsætning til andre typer af uønskede og invasive arter, udryddes hurtigst muligt, efter EU’s Plantesundhedsforordning, for at passe på vores fælles natur og planteproduktion, da de ellers kan lave uoprettelig skade på det danske natur- og planteliv.

Alle borgere har pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen, hvis de får en mistanke om, at de har fundet en karantæneskadegører. Du kan som borger anmelde en mistanke om karantæneskadegørere på vores hjemmeside via linket her, hvor du også kan læse mere om karantæneskadegørerne.