Formålet med forsøgsfiskeriet er at understøtte indsamlingen af data til DTU Aqua med henblik på bestandsvurdering af stenbider i Danmark. Der er tale om et mærkningsforsøg, men der vil være mulighed for at lande og omsætte rogn fra en mindre mængde fisk som samtidig bidrager til DTU’s undersøgelser.
Forsøgsfiskeriet gennemføres med fartøjernes egne redskaber, og er for fartøjer der fisker med sættegarn eller bundgarn. Den samlede mængde af stenbider der må landes i forbindelse med forsøgsfiskeriet er fastsat af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Mængden vil blive fordelt lige mellem deltagerne på baggrund af det område de ansøger i.
Der søges 4 sættegarnsfiskere og 4 bundgarnsfiskere fordelt lige mellem de 2 undersøgelsesområder Nordsøen/Skagerrak og Kattegat/Bælthavet. Ansøgere skal leve op til en række krav for at komme i betragtning til forsøgsfiskeriet, jf. nedenfor.
Formål med forsøgsfiskeriet
Projektet er et samarbejde mellem DFPO og DTU Aqua. Hovedformålet er at opnå et bedre datagrundlag til bestandsvurdering og forvaltning af arten.
For at muliggøre dette er hovedfokuspunkterne med forsøgsfiskeriet følgende:
- Forbedring af den tilgængelige biologiske information om bestandene.
- Udvikling af en pålidelig CPUE-tidsserie (fangst pr. enhed indsats).
- Udvikling af en omregningsfaktor fra rogn til hel fisk.
Krav til fartøjer omfattet af forsøgsfiskeriet
Fartøjerne skal anvende egne redskaber og fiske som vanligt. Mærkning og prøvetagning skal foretages i henhold til Landbrugs- og Fiskeristyrelsens tilladelser og DTU’s protokol (se separat bilag). Der vil være mulighed for at omsætte rogn fra stenbider indenfor den afsatte forsøgskvote.
Der er i forbindelse med projektet fastsat en samlet forsøgskvote af helfisk der kan landes og omsættes. Projektet kan lande en total fangst på 664 kg helfisk for Nordsø-Skagerrak og en total fangst på 394 kg helfisk for Kattegat-Bælthavet. Hvis der ikke er ansøgere der opfylder krav i alle farvande, kan mængderne fordeles, så de optimerer prøveindsamlingen indenfor et afgrænset område. Rammerne for fangstmængden begrænser antallet af fiskere og dermed udbredelse af prøvetagningen. Derfor kan antallet af fiskere og farvand evalueres, så det passer bedst muligt med dataindsamlingen.
Fangsten skal landes efter aftale med DTU Aqua, da hele fangsten inden for forsøgskvoten skal anvendes til prøvetagning. Prøvetagningen følger en protokol udspecificeret af DTU Aqua. Eventuelle fisk der fanges udenfor forsøgskvoten skal mærkes og genudsættes. I tilfælde af landing med ønske om omsætning af rogn, kan DTU Aqua pålægge fiskeren at varetage de nødvendige målinger af længde og vægt, inden resterne (kroppen) overdrages til DTU Aqua til videre analyser.
Forsøgskvoten vil blive fordelt på deltagere i forsøgsfiskeriet, så det understøtter protokol og DTU’s formål med prøveindsamlingen. Ved opbrugt andel af tildelt forsøgskvote kan man blive anmodet om at fortsætte fiskeriet med mærkning og genudsættelse af fangsten. Det forventes, at fartøjer deltager i hele perioden for forsøgsfiskeriet, dvs. senest med start fra 1. marts 2025 og to måneder frem. Prøvetagning og mærkning vil foregå efter protokol fra DTU Aqua (se separat bilag), og kan udføres af observatører om bord, eller fiskeren selv.
Link til Vejledning for mærkning og genudsætning af stenbider i forbindelse med forsøgsfiskeri
Link til Vejledning for prøvetagning af stenbider i forbindelse med forsøgsfiskeri
Ansøgning om deltagelse
For at komme i betragtning som deltagende fartøj i forsøgsfiskeriet er der følgende krav:
- Der skal indleveres dokumentation af logbogsdata for en periode på minimum 5 år, der evt. inkluderer information om fangster af stenbider (antal, køn og længde) og fiskeriindsats (antal garn, fiskeritid, garnlængde, maskestørrelse). Denne information skal dokumenteres og være tilgængelig ved ansøgningens modtagelse.
- Fartøjer, der har installeret kamerasystem (elektronisk monitorering) kan blive prioriteret i udvælgelsen af deltagende fartøjer. Elektronisk monitorering er dog ikke et krav.
- DTU Aqua skal have adgang til logbøger og skal gives tilladelse til at indtaste relevante informationer i databaser.
- Fartøjer skal være villige til at tage observatører fra DTU Aqua med om bord under fiskeriet.
- Fartøjerne skal følge de aftaler, der indgås mellem DTU Aqua og fartøjerne, samt den tilladelse Landbrugs- og Fiskeristyrelsen udsteder til fartøjet.
- Fartøjerne skal følge den af DTU Aqua udarbejdede protokol for forsøg og prøvetagning.
- Fiskere skal være klar til at mærke og genudsætte fisk.
- Fiskere skal bidrage med biologiske prøver af hele fisk. Herunder kan DTU Aqua pålægge den enkelte fisker at foretage målinger af længde og vægt i tilfælde af logistiske udfordringer ift. afhentning.
- Fartøjet skal underrette projektledelsen om start på fangstrejse, landingstid og -sted.
Frist for indgivelse af ansøgning mv.:
For at komme i betragtning til projektet, skal operatører/fartøjsejere indsende en ansøgning om deltagelse i forsøgsfiskeri (bilag 4.1: ønske om deltagelse i projektet via tro og love-erklæring). Ansøgningen indsendes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på forsoegsfiskeri@fiskeristyrelsen.dk senest den 21. februar 2025.
Med ansøgningen skal vedlægges dokumentation omkring logbogsdata - digitaliserede logbøger eller scannet dokumentation af logbøger for minimum 5 år med en ”unik merinformation” af f.eks. fangster af stenbider (antal, køn og længde) og fiskeriindsats (antal garn, fiskeritid, garnlængde, maskestørrelse). Den ordinære landingsdata der kan hives fra databaser anses ikke for at være ”unik merinformation”.
Ved indrapportering til projektledelsen af tid og sted for fangstrejse og landing samt evt. spørgsmål kan Henrik S. Lund fra DFPO kontaktes på hl@dkfisk.dk og Ole Henriksen fra DTU Aqua på ohen@aqua.dtu.dk.
Om forsøgsfiskeri og deltagelse i projekter
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen annoncerer jævnligt muligheden for at deltage i forsøgsfiskeri. Det sker via Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside og via udsendelse af nyhed. Annonceringerne sker både i forbindelse med 2% forsøgsfiskeri, hvor fiskeren kan tildeles kvoterede fisk for deltagelse i projekter, men også i forbindelse med teknisk forsøgsfiskeri, hvis Landbrugs- og Fiskeristyrelsen og ansøger af projektet vurderer, at det er relevant. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er ansvarlig for at udstede fiskeritilladelser og for at sikre transparens og lige adgang for alle. Annonceringen af forsøgsfiskerier foregår derfor via Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der på baggrund af projektets indstilling, udsteder relevante fiskeritilladelser til at deltage i forsøget.