Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsens opgaver kan man helt kort sige, at vi bidrager til, at der er et bæredygtigt fiskeri, uanset om det er det erhvervsmæssige - eller det rekreative fiskeri, og til at vi har en sund og sikker planteproduktion og -handel.
Det betyder, at vi passer på fiskebestandene, at vi sikrer, at der ikke bliver fanget for mange eller forkerte fisk. Vi sørger for, at reglerne følges både gennem kontrol og vejledning. At vi hjælper med at sikre de bedst mulige rammer for vores fiskeri, hvad enten det er gennem de internationale kvoteforhandlinger eller gennem vores tilskud.
Samtidig yder vi en række tilskud til grøn og bæredygtig udvikling af landbrugs- og fødevaresektoren, bl.a. gennem støtte til forskning og innovation og udvikling af sektoren for plantebaserede fødevarer gennem bl.a. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram og Fonden for Plantebaserede Fødevarer, som vi er sekretariat for. Derudover er vi regel- og tilsynsmyndighed for landbrugets promille- og afgiftsfonde, der også støtter udviklingen inden for dansk landbrug.
Derudover varetager vi funktionen som Danmarks plantesundhedsmyndighed (NPPO National Plant Protection Organisation) med en række forpligtelser ift. planteproduktion, import og eksport samt undersøgelse af den plantesundhedsmæssige status i Danmark. Vi varetager også opgaver i relation til international repræsentation, regeludvikling, eksportfremme, tilrettelæggelse af plantesundhedskontroller ved godkendte operatører, herunder avls-/import-/eksportkontrol, undersøgelser, beredskab og plantenyhedsbeskyttelse. Endelig har vi reguleringsansvaret for produktion og handel med frø, skovfrø, kartofler, forædling og GMO, samt plantegenetiske- og husdyrgenetiske ressourcer og bier.
Alt sammen for at gøre en forskel for udviklingen af landbrugs-, fiskeri- og fødevareerhvervene for at få en robust fødevareproduktion under bæredygtige forhold.
Vores arbejde med regulering, regel- og lovhåndhævelse og administration er baseret på en gennemgående indsamling, håndtering og anvendelse af data. Vi har gennem de seneste årtier udviklet en række løsninger til at indsamle data og løsninger til at samle, sende og bearbejde dem til viden – særligt inden for fiskeriområdet.
For eksempel sender erhvervsfiskere data ind til styrelsen før, under og efter deres fangstrejser med oplysninger om anvendte redskaber, fartøjspositioner, farvande, der fiskes i, og arter og mængder arter, der fanges. Opkøbere sender afregningsdata. Fiskerikontrollørerne registrerer alle indsamlede kontroldata og bruger overblik over samlede data til at prioritere kontrolindsatser på baggrund af risikoberegninger på data. De administrative sagsbehandlere bruger også data, når de behandler ansøgninger om diverse tilladelser eller ansøgninger om tilskud. Og så anvender vi også data til forskellige afrapporteringer fx udarbejder vi primær statistik om fiskeriet i Danmark. Det er en opgave, vi har fået overført fra Danmarks Statistik.
Vi er fortsat i fuld gang med at udvikle vores digitale løsninger og gøre dem endnu bedre og mere brugervenlige, så de kan understøtte forvaltningen af vores forskellige arbejdsopgaver så effektivt og korrekt som muligt.