Produktion af træemballage til brug ved handel

Den internationale standard ISPM-15 handler om behandling og mærkning af træemballage for at hindre spredning af alvorlige skadegørere over landegrænser.

Træ og træemballage kan indeholde plantesygdomme og skadegørere. Derfor har mange lande krav om, at importeret træemballage skal opfylde den internationale standard, ISPM 15, vedtaget under den Internationale Plantesundhedskonvention IPPC i FAO. Standarden omhandler behandling af træ til fremstilling af emballage, samt mærkning af træemballage iflg. ISPM 15. 

ISPM-15 standarden på IPPC’s hjemmeside 

Med et ISPM-15 mærke kan din træemballage benyttes til handel udover EU's grænser, men kan også bruges internt i EU.  Med et ISPM-15 mærke sikrer du, at træet er behandlet efter ISPM-15 og minimerer risikoen for spredning og etablering af planteskadegørere, som angriber levende planter. 

Godkendte virksomheder

Kun godkendte virksomheder (dvs. virksomheder certificeret af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen) må varmebehandle træet, og kun godkendte virksomheder må fremstille, reparere og mærke træemballagen. Det gælder alle former for træemballage, herunder paller og afstivningsmateriale. Dog er emballage af stærkt forarbejdet træ, f.eks. spånplade eller krydsfiner, ikke omfattet af reglerne. Landbrugs- og Fiskeristyrelsens krav til dokumentation af, at træ til fremstilling af træemballage er behandlet korrekt, er beskrevet i bekendtgørelse og vejledning.

Hvor kan jeg finde det internationale ISPM-15 logo? 

Det internationale logo til mærkning af træemballage, der opfylder ISPM-15´s krav findes elektronisk på IPPC´s hjemmeside. Mærket skal være tydeligt, læsbart og som minimum placeret ét sted på træemballageenheden. To eller flere mærker på flere sider af emballagen anbefales. XX refererer til landekoden for det land, hvor operatøren, som har mærket emballagen, er registreret og godkendt. 000 refererer til det unikke registreringsnummer givet til en virksomhed af den nationale plantesundhedsmyndighed (i Danmark er koden fire cifre) og YY refererer til den behandling som emballagen har gennemgået.

IPPC - International Plant Protection Convention hjemmeside

Vejledning til ISPM-15 godkendelsesordning for træemballage

Kravene til produktion og mærkning af ISPM-15 træemballage er beskrevet i

Vejledning om Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ISPM-15 godkendelsesordning

Vejledningen beskriver krav til produktion og mærkning og kravene til udarbejdelse af en kvalitetshåndbog, som skal følge din ansøgning.

Godkendte behandlingsmetoder til træemballage i EU

Varmebehandling (HT) er den mest udbredte metode til at behandle træemballage og den eneste godkendte metode i Danmark. I EU er metoderne DH (Di elektrisk opvarmning) og SF (Sulfuryl fluoride) også godkendt. Ønsker din virksomhed at behandle efter en anden metode, skal virksomheden sende en ansøgning herom til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. MB betyder, at træet er blevet behandlet med metylbromid. Denne behandling er ikke længere tilladt i EU.

Undtagelser fra ISPM-15

Man må fremstille og reparere træemballage, som ikke er stemplet eller ikke skal stemples med det internationalt anerkendte ISPM-15 mærke. Man må desuden fremstille træemballage af stærkt forarbejdet træ, der ikke er omfattet af ISPM 15, såsom krydsfiner og spånplader. Pap og papir er heller ikke omfattet af ISPM-15. Du må gerne reparere eller genfremstille ISPM-15 mærket træemballage, hvis du permanent fjerner alle ISPM-15 mærker.

 Krydsfiner betragtes som stærkt forarbejdet træ, hvis lagene er under 6 mm tykke. Der er ikke krav om mærkning eller godkendelse af krydsfiner, samt fx spånplader og MDF plader. Nogle lande stiller dog krav om en erklæring fra eksportøren, hvoraf det fremgår at emballagen består af krydsfiner.

 Trykimprægneret træ er også undtaget fra ISPM-15 ordningen, fordi træet bliver betragtet som stærkt forarbejdet efter behandlingen.

Hvad er holdbarheden på varmebehandlet træemballage?

For varmebehandlet træemballage efter ISPM-15, og anden ISPM-15 godkendt behandling, gælder, at der som udgangspunkt kun skal behandles én gang, hvis ikke der ændres på træemballageenheden. Det skyldes, at behandlingerne retter sig mod skadegørere, som angriber levende planter. Træemballagen genbruges ofte mange gange. Det forventes at træemballage i gennemsnit holder i ca. 10 år. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg finder en skadegører i min træemballage?

Det betyder, at du skal anmelde dit fund eller din mistanke om fund til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Anmeld karantæneskadegører, der kan gøre skade på planter

Det internationale ISPM 15 logo

Det internationale logo til mærkning af træemballage, der opfylder ISPM-15´s krav findes elektronisk på IPPC´s hjemmeside.

Anmeld fund af skadegørere til Landbrugsstyrelsen

Du har pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen, hvis du har mistanke om at have fundet en karantæne-skadegører.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk