Investeringer i kystfiskeri

Her kan du finde oplysninger om tilskudsordningen Investeringer i kystfiskeri samt vejledning og materiale til at søge om tilskud.

Med tilskudsordningen til Investeringer i kystfiskeri gives der tilskud til investeringer, der styrker det danske kystfiskeri. Investeringerne skal bl.a. bidrage til  udvikling af logistik, fangsthåndtering og infrastruktur til at understøtte kvalitet og afsætning af kystfiskeres fangst. Der gives også tilskud til projekter, der skal udvikle fartøjers bæredygtighedsprofil, f.eks. gennem omlægning til skånsomme redskaber.

Løbende ansøgningsrunde

Ansøgninger behandles løbende i takt med, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen modtager dem. Man kan følge status på ansøgningsrunden, og hvor mange ansøgninger for hvor mange midler, der er modtaget. Status opdateres i boksen til højre på denne side. Midlerne er dog først endeligt brugt, når Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har kvalificeret en ansøgning og truffet afgørelse om tilsagn om tilskud. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan lukke for ansøgningsrunden før den annoncerede ansøgningsfrist, hvis alle midler i puljen bliver brugt op.

Status og frister

Åben for ansøgninger
  • 1. Maj 2024 til 31. December 2024

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstid3 måneder

Om tilskuddet

Kystfiskere: Ejere af et dansk indregistreret EU-fiskefartøj med en længde overalt på under 17 meter, som er registeret som aktivt fartøj, og som har udført fiskeriaktiviteter i mindst 60 dage i løbet af 2022 og 2023.

Mindre havne eller landingssteder, hvor der landes kystfanget fisk. Se liste over tilskudsberettigede mindre havne og landingssteder i bilag 2.

Derudover kan fiskeriforeninger, fiskeriorganisationer, havneforeninger og virksomheder, herunder også producent- og brancheorganisationer ansøge og drive investeringsprojekter på de mindre havne og landingssteder, som er oplistet i bilag 2.

Tilskudsordningen er inddelt i to indsatsområder:  

  • Indsatser, der fremmer udvikling af fartøjernes bæredygtighedsprofil, herunder omlægning til skånsomme redskaber og forbedring af energieffektivitet.
  • Indsatser, der direkte forbedrer logistik, fangsthåndtering eller infrastruktur, som dermed understøtter kvalitet og afsætning af kystfiskeres fangst.

Det samlede, offentlige tilskud kan udgøre op til:

  • 80 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet, hvis du søger om tilskud på baggrund af et fiskefartøj, som har en længde overalt på under 12 meter og som ikke anvender trukne redskaber.
  • 80 procent af de samlede tilskudsberettigede udgifter til investeringen, hvis du søger om tilskud til en investering i et selektivt redskab, som bidrager til at gennemføre landingsforpligtelsen. Det fremgår af bilag 1, hvilke redskaber der bidrager hertil.
  • 50 procent af de samlede tilskudsberettigede udgifter til projektet, hvis du ikke opfylder kriterierne i punkt 1 eller 2.

Projektets samlede tilskudsberettigede udgifter skal minimum udgøre 25.000 kroner pr. ansøgning før, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan give tilsagn om tilskud. Dertil kan Landbrugs- og Fiskeristyrelsen maksimalt give tilskud på 5 mio. kr. pr. projekt pr. ansøgning.

Der er afsat 39,3 mio. kr. til tilskudsordningen.

Tilskud til projekterne finansieres delvist af EU-midler (70 pct.) fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler (30 pct.).

Hvis du får tilsagn om tilskud fra Investeringer i kystfiskeri, er der en række vilkår og forpligtelser, som du skal overholde.

Du kan læse mere om reglerne for tilskuddet i vejledningen til tilskudsordningen. 

Formålet med ordningen er at yde tilskud til investeringer, der styrker kystfiskeriet gennem:

  • Udvikling af logistik, fangsthåndtering eller infrastruktur til at understøtte kvalitet og afsætning af kystfiskeres fangst.
  • Udvikling af fartøjers bæredygtighedsprofil, herunder ombygninger af fartøjer, som indebærer omlægning til skånsomme redskaber, samt energieffektivitet, herunder investeringer, der bidrager til reduktion af brændstofforbrug og CO2 udledning.

Fiskeristyrelsens tilskudsportal

Du søger om  tilskud på Fiskeristyrelsens tilskudsportal TAS.

Tilskudsportal TAS

Du skal logge ind med dit MitID Erhverv for at søge.

Status på ansøgninger

Samlet pulje: 39,3 mio. kr.

Der er søgt for: 28,6 mio. kr.

Restbeløb: 10,7 mio. kr.

Opdateret den 18. december 2024

Kontakt

Telefon: 72 18 58 49

E-mail:
tilskud@fiskeristyrelsen.dk

Telefontider:
Alle hverdage 09.00-14.00

EU-logo: Medfinansieret af Den Europæiske Union

Materiale til tilskud, ændringer og udbetaling

Vejledning

Inden du ansøger, skal du læse rammerne for tilskud i vejledningen til ordningen. Der findes en separat vejledning, der beskriver, hvordan du udfylder ansøgningsskemaet i tilskudsportalen TAS.

Vejledning til ansøgning – Investeringer i kystfiskeri 2024

Vejledning til TAS - Investeringer i kystfiskeri 2024

Øvrigt materiale

Bilag 1: Teknologiliste til EHFAF-tilskudsordningen Investeringer i kystfiskeri

Bilag 2: Liste over tilskudsberettigede havne og landingssteder 2024

Bilag 3: Liste over trukne redskaber

Beskrivelse af redskabsskifte (kystfiskere)

Skema til samarbejdsaftaler

Aktivitetsbeskrivelse for konsulenter

Supplerende budgetoplysninger

Informationsforpligtelse

Som tilskudsmodtager har du pligt til at synliggøre, at dit projekt er støttet af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF). Du skal angive hvordan du vil synliggøre støtten i din ansøgning.

Læs mere om informationsforpligtelsen her

 

Hvis du ønsker at ændre projektet væsentligt i løbet af projektperioden, skal du ansøge om en tilsagnsændring via tilskudsportalen TAS.

Din ansøgning om ændring skal være modtaget i tilskudssportalen TAS senest to måneder før den dato, hvor projektet senest skal være afsluttet. Ansøgningen skal blandt andet indeholde en kort begrundelse for ændringen og en beskrivelse af, hvilken betydning ændringen har for projektet.

Du har mulighed for at forlænge til projektperiode med op til 3 måneder én gang blot ved at anmelde det til Fiskeristyrelsen i tilskudsportalen TAS.

Du kan læse mere om projektændringer i vejledningen til ansøgning.

Vejleding til udbetaling

Inden du søger om udbetaling, bør du orientere dig i udbetalingsvejledningen til tilskudsordningen.

Vejledning til udbetaling - Investeringer i kystfiskeri 2024 (Opdateret 18. september - I denne version er afsnit 10.2 opdateret).

Vejledning til udbetaling – Investeringer i kystfiskeri 2023

Når du vil søge om udbetaling, skal du logge på tilskudsportalen TAS og udløse et udbetalingsskema. Skemaet udfyldes og vedlægges bilag såsom udgiftsbilag og –oversigter, nødvendige tilladelser, dokumentation for udbud og lønoversigt.

Øvrigt materiale 

Skema til lønberegning

Vejledning til skema til lønberegning

Bilagsoversigt

Aftale om projekttilknytning for faste medarbejdere

Du skal holde alle projektets bilag (herunder regnskabsbilag etc.), tilgængelig i mindst 5 år, regnet fra den 31. december i det år projektet er slutudbetalt.

Lovstof

Lov om Hav-, Fiskeri, og Akvakulturfonden, lov nr. 2584 af 28. december 2021.

Lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 261 af 21. marts 2019, med de ændringer, der følger af lov nr. 558 af 7. maj 2019 og lov nr. 559 7. maj 2019.

Bekendtgørelse nr. 903 af 26. april 2024 om tilskud til investeringer i kystfiskeri.

Bekendtgørelse nr. 1056 af 19. september 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til investeringer i kystfiskeri

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/2181 af 29. juni 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1139 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond for så vidt angår startdatoer og varigheden af de perioder, hvor støtteansøgninger er uantagelige.
 

Europa Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1139/2021 af 7. juli 2021 om oprettelse af Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om ændring af forordning (EU) 2017/1004.
 

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1060/2021 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik.
 

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik.
 

Rådets forordning (EF) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske finansielle interesser.

 

1. Kan jeg få tilskud til en ismaskine?

Du kan få tilskud til et miniisværk. Et miniisværk kan placeres på en havn eller ombord på et fartøj. Hvis du ønsker et miniisværk på et fartøj (en ismaskine), kan du også søge om tilskud til nødvendige og direkte relaterede udgifter, f.eks. en ferskvandseparator.

2. Beregnes havdage ud fra en toårig eller treårig periode?

Hvis du ønsker at søge om tilskud som kystfisker, skal du være opmærksom på, at der gælder et EU-krav om dit fartøjs fiskeriaktiviteter. Kravet er, at dit fartøj har udført fiskeriaktiviteter i mindst 60 dage i løbet af de to kalenderår, der går forud for datoen for indgivelse af ansøgningen. Da ansøgningen indgives i 2024, betyder dette, at fiskeriaktiviteterne skal være udført i 2022 og 2023.

3. Kan jeg få tilskud til redskabsskifte til garn?

Du kan få tilskud til at omlægge fra slæbte redskaber til garn under teknologilistens punkt 1.1.

Hvis du allerede anvender et skånsomt redskab, kan du under teknologilisten punkt 1.4 få tilskud til lave garn. Det forudsættes, at der omlægges fra enten et slæbende redskab eller et andet selektivt redskab, som eksempelvis traditionelle garn, tejner ruser eller lignende til lave garn.

Vær opmærksom på, at du skal sandsynliggøre omlægningen. Du skal derfor udfylde en tro- og loveerklæringen ”beskrivelse af redskabsskifte (kystfiskere)” og vedhæfte den i din ansøgning. Du finder erklæringen i denne tilskudsguide under fanen ”ansøg om tilskud”.

Ved redskabsskifte er det en forudsætning for omlægning, at du på fartøjet ikke anvender det fiskeredskab, du har fået tilskud til samtidig med det redskab, du har omlagt fra.

4. Kan en fiskeriforening eller producentorganisation søge om tilskud til et projekt?

Fiskeriforeninger, fiskeriorganisationer, havneforeninger, virksomheder, herunder også producent- og brancheorganisationer kan søge til indsatsområde 2

5. Hvilke investeringer kan jeg få tilskud til, hvis jeg søger som kystfisker?

Teknologilisten er en samlet oversigt over de udvalgte teknologier og investeringer, som du kan få tilskud til. Teknologilisten er udtømmende for indsatsområde 1. Det betyder, at du som kystfisker kun kan modtage tilskud til investeringer, der fremgår af teknologilisten, hvis du søger under indsatsområde 1.

Teknologilisten er ikke udtømmende for indsatsområde 2. Du kan derfor godt modtage tilskud til investeringer, der ikke fremgår af teknologilisten under indsatsområde 2. Hvis du søger om tilskud til en investering, som ikke fremgår af teknologilisten, vil Fiskeristyrelsen vurderer om din ansøgte investering er tilskudsberettiget.

Teknologilisten fremgår både som bilag til bekendtgørelsen og vejledningen.

6. Kan jeg anvende noget andet dokumentation end en bankgaranti?

En bankgaranti kan erstattes med anden form for dokumentation, der understøtter og påviser en bæredygtig virksomhed f.eks. et positivt årsregnskab, eller kontoudskrift for virksomhedens erhvervsbankkonto.

Dokumentation skal vise, at virksomhedens økonomi kan dække omkostningerne ved drift og vedligeholdelse af projektet. Dette gælder fra ansøgningstidspunktet og i hele opretholdelsesperioden efter udbetaling af tilskuddet.

7. Kan jeg få tilskud til ombygning af fartøj?

Du kan få tilskud til indvendig ombygning af et fartøj, hvis udgifterne er rimelige, direkte og nødvendige for at gennemføre investeringen.

Det fremgår af teknologilisten, hvilke investeringer ombygning af et fartøj er relevant for.

8. Kan jeg få tilskud til flere tejner, hvis jeg allerede fisker med tejner?

Hvis der ikke sker en omlægning, betragtes indkøb af redskaber, som allerede anvendes som almindelig driftsstøtte. Der gives ikke tilskud til almindelig drift.

9. Kan jeg få tilskud til udskiftning af ruser/bundgarn til Dyneema?

Du kan få tilskud til omlægning til Dyneema eller en anden tråd med tilsvarende egenskaber for at beskytte ruser eller bundgarn.

Dyneema vurderes at være mere holdbar, og derfor er der en forbedring ved omlægningen.

Se teknologilisten pkt. 1.3.

10. Skal jeg opretholde mit projekt f.eks. hvis omlægningen ikke viser sig at være rentabel?

Det er et krav, at du som tilsagnshaver opretholder dit projekt i hele opretholdelsesperioden.

Opretholdelsesperioden begynder fra datoen for slutudbetalingen.

Investeringen skal opretholdes og ikke ændres væsentligt, samt ikke flyttes uden for Danmark i 5 år for store virksomheder eller i 3 år for SMV’er. Se vejledningens pkt. 9.3.

Fiskeristyrelsen kræver tilskuddet helt eller delvist tilbagebetalt, hvis dit projekt ikke opretholdes.

Tilskuddet kræves tilbage pro rata temporis og beregnes som forholdsmæssig nedsættelse af tilsagnet for de dage som projektet ikke er opretholdt i 5 år for store virksomheder eller i 3 år for SMV fra datoen for slutudbetaling.