Er du kunde på internettet? Det skal du vide om plantepas

Planter og planteprodukter, der handles på nettet, skal (næsten) altid følges af dokumentation, der viser, at de overholder EU’s krav til plantesundhed.

Reglerne i plantesundhedsforordningen om handel med planter og planteprodukter over internettet i EU har til formål at beskytte vores natur- og kulturlandskab samt planteproduktion mod alvorlige sygdomme og skadedyr, som kan følge med planteprodukter.

Kravene betyder, at planter og planteprodukter, der købes hos internetbutikker skal være fulgt af dokumentation for, at de opfylder EU's krav til plantesundhed. Det gælder, uanset om planterne er til privat eller erhvervsmæssig brug. Frø solgt til private indenfor EU i fysiske butikker er dog ikke omfattet af plantepaskravet, mens visse frø handlet til erhvervsmæssig brug er.

Internetbutikken skal dog ikke opfylde kravet til plantepas, hvis du selv afhenter dem hos sælger efter at de er bestilt online, eller hvis sælger selv udbringer planterne og ikke benytter sig af fx et fragtfirma til levering.

Plantepas ved internetsalg af planter, frø og kartofler mv.

Dokumentationen udgøres af et plantepas, hvis internetbutikken ligger inden for EU og er din garanti for sunde planter. 

Kravene til plantesundheden afhænger af plantearten og oprindelsen, da det har indflydelse på risikoen for at sprede alvorlige planteskadegørere og sygdomme.

Hvis planter og planteprodukter købes fra områder, der ligger udenfor EU, skal planterne følges at et plantesundhedscertifikat, der tilsvarende attesterer at EU's krav til plantesundhed er overholdt.

Ved salg til erhvervskunder, der er beskæftiget med plantehandel, gælder dog yderligere krav til salg af visse frø, da disse altid skal forsynes med plantepas, uanset om de importeres fra et land, der ikke er medlem af EU, eller stammer fra et EU-land.

Nogle af de mest almindelige frø, som handles over internettet og hvor der er krav om plantepas, er følgende:

Skalotteløg (Allium ascalonicum L.), kepaløg, (Allium cepa L.), purløg (Allium schoenoprasum L.), og porre (Allium porrum L.), , frø af almindelig solsikke (Helianthus annuus L.), tomat (Solanum lycopersicum L.), havebønne (Phaseolus vulgaris L.), Pralbønne (Phaseolus coccineus) samt almindelig ært (Pisum sativum).

Det gælder ved køb inden for EU

Følgende planter og planteprodukter skal følges af et plantepas, når du køber dem over nettet i EU:

  • alle planter til plantning
  • alle løg og knolde
  • frugter af Citrus med blade eller stilke, Fortunella, Poncirus og hybrider deraf
  • plantedele af Choisya, Casimiroa, Clausena, Citrus, Fortunella, Poncirus og hybrider heraf, Murraya, Vepris, Zanthoxylum og Vitis
  • træ eller trævarer af Juglans, Platanus eller Pterocarya, der har gennemgået en godkendt behandling med lim, varme eller tryk
  • frø, planter eller planteprodukter til andre EU-lande, der er beskyttet zone for en eller flere skadegørere.
  • True potato seeds (ægte kartoffelfrø)

Plantepasset dokumenterer, at planterne er produceret under officiel kontrol på et produktionssted, der er fundet fri for de alvorlige skadegørere og sygdomme, der er reguleret i EU og ikke må forekomme på planter og planteprodukter.

Det gælder ved køb fra lande uden for EU

Alle planter og planteprodukter skal følges af et plantesundhedscertifikat (Phytosanitary certificate) ved import fra tredjelande. Eneste undtagelse er frugt af banan, ananas, kokosnød, daddel og durian. I certifikatet attesterer eksportlandets plantesundhedsmyndighed, at planterne overholder EU's krav til plantesundhed.

Generelt om eksport af planter og planteprodukter

Mere om plantesundhed

I Kommissionens beskyttelsesforanstaltning mod planteskadegørere kan du læse mere om plantesundhed og se listerne over skadegørere og hvilke specifikke krav de skal opfylde for at måtte omsættes i EU. 

Her kan du også se, hvilke planter, der skal være forsynet med plantepas (bilag 13), med plantepas til beskyttede zoner (bilag 14) eller plantesundhedscertifikat ved import (bilag 7).

EU's beskyttelsesforanstaltninger mod skadegørere

Plantesundhed - Sammen sikrer vi sunde planter

Produktion og omsætning af planter og planteformeringsmateriale 

Eksempler på plantepas-layout og plantesundhedscertifikat

Eksempel på plantepas

Det betyder bogstaverne på plantepasset:

  • A: Plantens botaniske navn.
  • B: Landekode og registreringsnummer på virksomheden, der har udstedt plantepasset.
  • C: Sporbarhedskode, der gør det muligt at spore planterne tilbage til produktionsstedet.
  • D: Landekode for oprindelseslandet, hvilket kan være relevant for planter, der er opdelte og forsynet med nyt plantepas.

Eksempel på hvordan et plantesundhedscertifikat ser ud

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk